– Det kan blive en dyr affære, hvis man ikke har katten forsikret, og den pludselig kommer haltende hjem. Så kan man komme i en situation, hvor man bliver tvunget til at vælge mellem pengepung eller aflivning. Det er absolut ikke sjovt, fortæller Charlotte Wiik fra GF Forsikring på Vestsjælland.
Katten er det typiske kæledyr i danske hjem. Faktisk har 367.000 danske familier i alt 646.000 katte, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Der kan være stor forskel på, hvordan man har kat. Nogle har et meget tæt forhold til katten og vil gøre alt for dens ve og vel. Andre derimod er mere nøgterne og tænker måske, at hvis den kommer til skade, så må den aflives.
Undersøgelsen, som det kundeejede forsikringsselskab har fået foretaget af Megafon, viser, at 50 pct. af katteejerne fravælger forsikring, fordi de synes, det er unødvendigt. 24 pct. synes, at det er for dyrt, og de resterende i undersøgelsen kendte ikke til muligheden for katteforsikring eller har ikke et selskab, der tilbyder sådan forsikring.
Både indekatte og udekatte kommer til skade
Udekattes typiske skader er bidsår og trafikskader, men ofte ved man ikke, hvad årsagen er, når katten kommer skadet hjem. Operation af benbrud kan løbe op i 9-10.000 kr. Et bidsår kan måske kræve antibiotika og anlæggelse af dræn.
Indekatte kan fx falde ud af vinduet, og her kan operation blive en bekostelig affære. Derudover døjer mange indekatte med livstilsygdomme, som fx sukkersyge, fedtlever og forhøjet stofskifte.
Undgå økonomiske overraskelser
Nogle familier har mulighed for at hente de nødvendige penge ud af husholdningsbudgettet, hvis katten pludselig har behov for dyrlægehjælp, men det er også muligt at indregne en forsikring i budgettet og på den måde undgå ubehagelige overraskelser, hvis det går galt.
Forbrugerrådet Tænk har netop undersøgt katteforsikringer hos 8 forskellige selskaber. Katteforsikringen fra GF Forsikring får bedst i test-stemplet, fordi GF har testens billigste syge- og ulykkesforsikring, og fordi dækningen er fornuftig.
– Det behøver ikke at koste så mange penge at passe godt på familiens kat med en god forsikring. Det viser testen fra Forbrugerrådet. Samtidig skåner man også sig selv for at ende i et ubehageligt dilemma, slutter Charlotte Wiik fra GF Vestsjælland, der har kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk.
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet MEGAFON med medlemmer af MEGAFON-panelet som en ren internetundersøgelse. Der er i alt lavet 1048 besvarelser med danskere i alderen 18+ år i perioden 8.-11. marts 2019.
***
6 gode råd til nye katteejere
- Det er en god ide at se killingens mor, ser den sund og rask ud? Kig fx i munden, og tjek om tandkødet ser fint lyserødt ud.
- Køb gerne fra et sted med få katte, hvor der er et lavt smitte- og stressniveau.
- Overvej at få katten neutraliseret (steriliseret/kastreret), og vær opmærksom på, at neutralisering kan give livsstilssygdomme.
- Suppler evt. familiens øvrige forsikringer med en katteforsikring, så du kan få dækket dyrlægeregninger i tilfælde af ulykke og sygdom.
- Mærkning er vigtigt (enten chip eller tatovering), så man kan fremsøge ejeren, hvis katten bliver indleveret til dyrlæge eller internat.
- Få katten basisvaccineret.
Kilder: GF Forsikring og dyrlæge Marianne Gundersen