Politikerne vil styrke biodiversiteten i Holbæk Kommune. Det skal blandt andet ske ved at omlægge kommunens egne skove til urørt skov.
Den nye retning markerer et vigtigt skridt for Holbæk Kommune i bestræbelserne på at beskytte og forbedre naturens mangfoldighed. Beslutningen om omlægning blev truffet i 2020, og Udvalget for Klima, Miljø og Natur har nu godkendt forvaltningsplanen for, hvordan kommunens 250 hektar skov over de næste 10-15 år bliver omlagt til urørt skov.
”Vi skal i al sin enkelhed give skoven tilbage til naturen. Naturen og biodiversiteten er under pres i Danmark som følge af menneskets aktiviteter. Danmark ligger i bunden af EU, når det gælder naturkvalitet. Det gælder også i vores skove, som er ensformige og fattige på arter. Omlægningen til urørt skov vil medføre en markant forøgelse af levesteder for flere organismer i skovene. De dynamikker og strukturer, der skaber mulighed for, at flere dyre- og plantearter kan trives, vil blive understøttet og sikret,” fortæller Karen Thestrup Clausen, der er formand for Udvalget for Klima, Miljø og Natur i Holbæk Kommune.
Hun understreger samtidig, at adgangen til skovene ikke vil blive begrænset ved omlægningen til urørt skov.
”Urørt skov er ikke en skov uden mennesker eller aktiviteter, tværtimod. Fra kommunens side ønsker vi at understøtte borgernes brug af vores skove. I urørt skov skal vi fortsat sikre, at der bliver taget hensyn til landskab, naturhistorie, miljøbeskyttelse og friluftsliv. Der skal også fortsat være mulighed for at udvikle og tilpasse friluftsfaciliteter samt at udbygge med nye. De kommunale skove er nemlig vores alles,” fortæller Karen Thestrup Clausen.
Forvaltningsplanen har været i høring på kommunens dialogplatform deltag.holbæk.dk.
Om urørt skov
Urørt skov er skovområder, der som udgangspunkt får lov til at passe sig selv. Bare skov der vokser til på egne præmisser. Der vil dog blive foretaget indgreb, der understøtter skovnaturens udvikling henimod et mangfoldigt og modstandsdygtigt økosystem. Det giver på sigt en vildere natur med gamle træer, væltede træstammer og vildtbevokset og fugtig skovbund med et rigt dyreliv. Når skovene opnår en større biodiversitet, vil det byde på flere naturoplevelser og være værdifuldt for blandt andet skoler til udeundervisning, hvorved viden om biodiversitet hos børn og unge bliver styrket.
Overgangen til urørt skov kommer ikke til at ske fra den ene dag til den anden. Det er en proces, der vil tage 10-15 år. Som besøgende i de kommunale skove vil man under omlægningen derfor blandt andet opleve:
- Der vil fortsat i en årrække blive fældet træer af fortrinsvist ikke-hjemmehørende arter i skoven, fordi der er meget begrænset biodiversitet knyttet til dem.
- Skovene vil ændre udseende, efterhånden som træartssammensætningen ændres, der kommer flere døde træer og grene, og nogle områder bliver mere våde.
- Der bliver skabt områder med få eller ingen træer inde i de større skove, så skovenge og indre skovbryn kan udvikle sig.
- Der vil blive udført ”veteranisering”, som vil sige, at træer bliver gjort ”kunstigt gamle” ved at tilføje dem skader. Det sker, fordi skovene mangler de helt gamle træer ’veteranerne’, som er levested for en mangfoldighed af organismer.
- Nogle stiforløb vil blive lagt om, hvis vand, hegn eller andet forhindrer det aktuelle stiforløb.
- Flere stier vil blive anlagt.
- Der vil ske udvidelse af det nuværende græsningsareal så det omfatter et areal i Tølløse Skov.
- Der bliver etableret en græsningsfold på mindst 10 ha i sammenhæng med lysåbne arealer/overdrev øst for Knudskov.
Skove i Holbæk Kommune, der bliver omlagt til urørt skov:
- Tølløse Skov
- Knudskov, Holbæk
- Bjerregårdsskoven, Svinninge
- Torbenlund og Fasanskoven, Holbæk
- Kalvemosen, Holbæk
- Drivsåtskoven, Jyderup
- Jyderup Sportsplads
- Skellingsted Friluftsareal
- Tuse Enge
- Holbæk Fælled
Find mere detaljeret information om de enkelte skoves forvaltningsplaner på kommunens hjemmeside: https://dagsordener.holbaek.dk/vis?id=85386d83-4ad2-49d1-8cb6-5a5abe66164f&punktid=6e6521b9-632a-4dc7-8eca-9e22c0a890d4