Holbæk Kommune sender nu et klart signal om, at kommunen vil få råstofforbruget i kommunens anlægsprojekter ned. Sammen med 13 andre offentlige bygherrer har Holbæk Kommune underskrevet en fælles hensigtserklæring om konkrete initiativer, der kan skrue op for mere genanvendelse af materialer og reducere tung transport af råstoffer.
Danmark er ved at løbe tør for sand, grus og sten – afgørende materialer i alle anlægsprojekter.
Samtidig bidrager udvinding og transport af råstofferne til betydelige CO2-udledninger og voksende økonomiske omkostninger for samfundet.
Nu forpligter Holbæk Kommune sig på at mindske forbruget af nyopgravede råstoffer. Det skal ske i samarbejder med private leverandører om at fremme genanvendelse og anvendelse af sekundære materialer.
Hensigtserklæringen er en milepæl i CO-PI’s skaleringsproces – partnerskabet ‚Sammen om mindre råstofforbrug‛ – der samler offentlige bygherrer om at finde nye og mere bæredygtige løsninger.
Læs mere om CO-PI’s skaleringsproces ‚Sammen om mindre råstofforbrug‛
Fra hensigt til handling
Med den fælles hensigtserklæring forpligter bygherrerne sig til konkrete tiltag, herunder:
• Reduktion af de råstofmængder, der transporteres til og fra anlægspladser.
• Mindre brug af nyopgravede råstoffer gennem øget anvendelse af sekundære materialer i egne anlægsprojekter.
• Anvendelse af overskydende materialer fra egne projekter i andre offentlige projekter for at mindske spild.
• Transport af råstoffer over kortest mulige afstande for at reducere CO2-udledningen.
For at nå disse mål vil bygherrerne etablere effektive styringsmetoder og undersøge designoptimeringer, ændringer i standarder og praksis, samt hvor der kan stilles andre krav i udbud end der gøres i dag.
Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk Kommune:
„I Holbæk Kommune har vi en klar ambition om at reducere vores CO2-aftryk og fremme cirkulære løsninger i vores byggeri og anlæg. Med vores klimahandlingsplan ‚Holbæk 2050‛ arbejder vi målrettet på at mindske ressourceforbruget og øge genanvendelsen af materialer. Ved at underskrive denne hensigtserklæring sender vi et stærkt signal om, at vi som kommune tager ansvar for at bruge færre nye råstoffer. Vi vil skabe mere bæredygtige løsninger i samarbejde med andre offentlige bygherrer og aktører på markedet.‟
De 14 bygherrer, der skriver under på fælles hensigtserklæring
1. Holbæk Kommune
2. Frederiksberg Kommune
3. Københavns Kommune
4. Roskilde Kommune
5. Aarhus Kommune
6. Region Sjælland
7. HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab)
8. KLAR Forsyning
9. Novafos Forsyning
10. Aarhus Vand
11. By & Havn
12. Metroselskabet
13. Vejdirektoratet
14. Energinet
En åben proces for flere offentlige bygherrer
Skaleringsprocessen ’Sammen om mindre råstofforbrug’ er en åben proces, hvor flere offentlige fortsat kan tilslutte sig indsatsen og tage del i samarbejdet.
Ved at dele viden, undersøge behov og tale mere med markedet kan bygherrer spare penge og øge efterspørgslen på løsninger, der bruger færre råstoffer.
Med underskrivelsen af hensigtserklæringen er der nu sat en klar retning mod en offentlig anlægsbranche, der reducerer trækket på nyopgravede råstoffer og styrker cirkulær håndtering i opgaverne.
