Elever på udvalgte ungdomsuddannelser og skoler er i disse uger i gang med de første afprøvninger af det, der kan blive en del af fremtidens nikotinstoptilbud til unge i Danmark. Og mange unge vil gerne lægge nikotinen på hylden.

Flere end hver 3. ung mellem 15-29 år i Danmark bruger et nikotin- eller tobaksprodukt. Særligt nikotinprodukterne har været i stigning blandt unge de seneste år.

Mange unge vil gerne stoppe. Men der har manglet effektive stoptilbud. Derfor er Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Næstved og Vordingborg Kommune gået sammen og har fået midler fra Sundhedsstyrelsen til i fællesskab at udvikle en ny type stopforløb til unge.

NikoFree: Skarp hjerne – skarp fremtid
De fem kommuners nye koncept hedder ”NikoFree: Skarp hjerne – skarp fremtid” og udvikles og afprøves frem mod 2027. Og allerede nu får eleverne tilbudt at afprøve første version af et nyt nikotinstopforløb. Sideløbende med konceptudviklingen af NikoFree hjælper kommunerne nemlig med afprøvning af et andet nikotinstoptilbud, der er udviklet af forskere og erfarne rygestoprådgivere. Det er det tilbud, som eleverne lige nu tilbydes, og erfaringerne herfra bliver indarbejdet i NikoFree-konceptet.

Charlotte Frimann Christensen og Jacob Brandt er de to medarbejdere, de unge møder i NikoFree. De er i fuld gang med at afprøve de første nikotinstopforløb og oplever, at der er meget stor interesse for at stoppe med nikotinen:

–    Vi har været spændt på at komme i gang og se, hvordan de unge tager imod de nye tilbud. Vi møder dem uden løftede pegefingre, og det tager de ret godt imod. Men vi er blevet lidt overraskede over, hvor mange unge der ikke ved, hvor skadeligt nikotin faktisk er. Ikke mindst for en ung hjerne.

–    Derudover giver mange unge udtryk for, at det er svært at stoppe. Det understreger blot, at nikotin er vanedannende på niveau med kokain. Vi har derfor mulighed for at tilbyde nikotinplaster til at kickstarte nikotinstoppet, og det kan være en stor hjælp, fortæller de to medarbejdere.

Skader på hjernen, angst og depression 
Det er ikke helt tilfældigt, at hjernen indgår i navnet på det nye koncept, som de unge selv har været med til at navngive. Forskning viser nemlig, at nikotin har større skadelige virkninger på særligt unge hjerner end tidligere troet. Derfor er man i kommunerne også meget opmærksomme på nikotinposer, vapes og de ulovlige puffbars blandt unge i øjeblikket.

 

NikoFrees tværkommunale projektgruppe består af fem kommunale tovholdere, to projektmedarbejdere og en projektleder. Fra venstre ses Laila Edsberg, Holbæk Kommune; Charlotte Lunde, Næstved Kommune; Charlotte Frimann Christensen, projektmedarbejder; Karen Rasmussen Hemmingsen, Vordingborg Kommune; Louise Hentzel, Gulborgsund Kommune; Simon Pedersen, projektleder/Guldborgsund Kommune; Jacob Brandt, projektmedarbejder; og Vibeke Bastrup, Faxe Kommune. Pressefoto