Alle har brug for at være en del af fællesskabet, men mange børn og unge med handicap eller særlige behov står uden for foreningslivet. Det ændres med ny aftale.

Næsten 600 elever i Holbæk Kommune går i specialskole eller specialklasse. Til gengæld er kun omkring 10-15 procent en del af foreningslivet, og det skal laves om. Tallet skal op på 50 procent, lyder målet med et nyt samarbejde, som Udvalget for Kultur og Fritid godkendte på sit møde 2. oktober.

Samarbejdet er indgået med Specialsport.dk, der som frivillig social forening arbejder for, at børn og unge med handicap og særlige behov får bedre adgang til sport og foreningsliv. Målgruppen for den nye aftale er børn og unge bosiddende i hele Holbæk Kommune, der er tilknyttet en specialskole eller specialklasse grundet handicap eller særlige behov inden for blandt andet det autistiske spektrum, ADHD, udviklingshæmning og psykisk sårbarhed.

En helhedsorienteret indsats

Områderne Kultur, Fritid og Ungeliv (KUFU), Social Indsats og Udvikling (SIOU) og Læring og Trivsel (LAER) er gået sammen om aftalen med Specialsport.dk. Årsagen handler om at skabe en helhedsorienteret indsats:  

”Vi ønsker at skabe en helhedsorienteret indsats, og derfor er det vigtigt, at vi samarbejder på tværs af kommunen. Det sikrer, at alle børn og unge får mulighed for at deltage i meningsfulde, sunde fællesskaber – og det utrolig vigtigt for deres trivsel og livskvalitet. Jeg er derfor meget glad for, at samarbejdsaftalen nu er godkendt”, fortæller Susanne Utoft, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

En del af aftalen handler om at samarbejde med foreninger og kulturinstitutioner om. De skal hjælpes til at kunne tage imod ethvert barn i kommunen, som ønsker at blive en del af foreningslivet. Det kan eksempelvis handle om praktiske forhold, men det skal også sikres, at alle, herunder forældre til målgruppen, kender mulighederne hos de frivillige organisationer.

Aftalen går desuden ud på at skabe sammenhængskraft på tværs af alle indsatser i kommunen, og der skal opbygges yderligere viden om målgruppen. Det er samlet indsatser, som også Specialsport.dk ser frem til at sætte i værk til gavn for en stor gruppe børn og unge:

”Børn i specialundervisning er massivt underrepræsenterede i foreningslivet i hele Danmark, så det er meget positivt, at Holbæk Kommune vælger at prioritere en systematisk indsats. Det vil betyde, at mange flere børn i blandt andet specialskolerne bliver aktive i fritiden. Vi glæder os til at understøtte både foreningerne, skolerne og familierne”, fortæller Trine Ravn, stifter og leder af Specialsport.dk.

Inddragelsen af alle børn og unge i foreningslivet er også et indsatsområde i en netop godkendt ny kultur- og fritidspolitik. Her er fokus på, at ingen skal stå udenfor fællesskabet. Der er afsat 150.000 kr. årligt til den treårige rammeaftale med Specialsport.dk fra puljen Fritidsliv for alle. Aftalen træder i kraft 1. november 2024.

Foto: ABW