For tiden arbejder elever i 2. og 3.g. på ungdomsuddannelser over hele Danmark fokuseret med cases indenfor bioteknologi. Om kun 10 dage skal de nemlig dyste om titlen som årets biotekmester. Det er anden gang, at Biotekmesterskaberne afholdes i Kalundborg – der også går under betegnelsen Biotekbyen. Det sker ved en storstilet event den d. 23. januar i Kalundborg Hallen. Bl.a. deltager Stenhus Gymnasium.
Afsæt i national mangel på STEM-kompetencer
Det er partnerskaberne Knowledge Hub Zealand og Kalundborg Rekrutteringsalliance, der i samarbejde med bl.a. Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning, Lundbeck, Kalundborgegnens Erhvervsråd og Professionshøjskolen Absalon står bag Biotekmesterskaberne.
Formålet med eventen er først og fremmest at sætte fokus på de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder indenfor bioteknologi i Produktionsdanmark. Biotekmesterskaberne er tænkt som et bidrag til løsningen på den nationale mangel på STEM kompetencer (science, engineering, technology og mathematics). En udfordring, der bliver yderligere forstærket for virksomheder, der har forretningsaktiviteter langt væk fra København og de store uddannelsesbyer i Danmark, og hvor tiltrækning af højtspecialiseret arbejdskraft er helt afgørende.
I Biotekbyen Kalundborg ligger Skandinaviens største biotekproduktion. Her finder man blandt andet verdens største insulinfabrik, verdens største enzymproduktion og Danmarks største raffinaderi. Virksomhederne i byen inkluderer Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Ørsted og Unibio. Tæt på Biotekbyen, i nabokommunen Odsherred, ligger Lundbeck med en stor kemisk produktion af lægemidler.
Produktionsdanmark i øjenhøjde
Novo Nordisk, der har mere end 3.000 medarbejdere i Kalundborg og producerer 50% af verdens insulin på det 1.200.000 m2 store produktionsområde i byen, er medarrangør og sponsor på eventen – og det er der en særlig grund til, fortæller Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg: ”Biotekmesterskaberne er et vigtigt element ift. at synliggøre de mange spændende uddannelses-og karrieremuligheder inden for STEM og særligt bioteknologi overfor en målgruppe, der snart skal vælge uddannelsesvej. Biotekmesterskaberne sætter spot på mulighederne i Produktionsdanmark, der traditionelt ikke er så eksponeret blandt de unge, som fx udviklingsområdet er.”
Kan bioteknologi løse FNs 17 verdensmål?
Eleverne har hjemmefra arbejdet med én af fem forskellige cases: en om fermentering, en om destillation, en om enzymaktivitet, en om spildevandsrensning og en om kemisk syntese. De fem cases repræsenterer hver og især elementer, der har afgørende betydning for produktionsprocesserne i hhv. Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning, Lundbeck. F.eks. er gæring helt afgørende for fremstilling af insulin og destillation er helt afgørende for raffinering.
Eleverne skal under deres forberedelse komme med en faglig beskrivelse af den pågældende proces, opstille en forsøgsproces og forklare, hvordan denne videnskabeligt fungerer, samt komme med et forslag til, hvordan man ved hjælp af processen enten kan fremstille et nyt produkt, og/eller løse et stort miljø- eller samfundsmæssigt problem med fokus på et eller flere af FNs 17 verdensmål.
Mere end 430 elever plus deres undervisere er tilmeldt eventen med cases. På dagen skal de præsentere deres løsninger via poster-præsentationer foran dommerhold, der består af både gymnasielærere og medarbejdere og/eller ledere fra industrien.
Syn for sagen
Under Biotekmesterskaberne afholdes der samtidig en messeevent, hvor industrien, uddannelsesinstitutioner og andre organisationer vil deltage og give eleverne et godt indtryk af, hvilke muligheder en uddannelse inden for bioteknologi åbner op for. Her kan eleverne bl.a. møde medarbejdere, studerende samt undervisere, der alle har bioteknologi som omdrejningspunkt for deres arbejde og studier. I Biotekbyen kan man bl.a. uddanne sig til diplomingeniør i bioteknologi, bioanalytiker, procesoperatør med pharmaspeciale og fra 2020 også diplomingeniør i maskinteknologi, hvilket eleverne også kan høre mere om ved eventen:
”På messen vil man kunne høre om den nye diplomingeniøruddannelse i maskinteknologi, og om, hvordan denne uddannelse også kan være et stærkt ben ind i en karriere i biotekindustrien og i nogle af landets største biotekvirksomheder, som vi kommer til at arbejde rigtig stærkt sammen med her i Kalundborg” fortæller uddannelsesleder på Professionshøjskolen Absalon Henrik Lund, som selv bemander standen for den nye uddannelse.
Flagskip for Biotekbyen
Arrangørerne bag eventen har planer om, at Biotekmesterskaberne kan blive en slags flagship for Kalundborg. Christian Beenfeldt, der som projektchef for Knowledge Hub Zealand, er en af kræfterne bag eventen siger:
”Sidste år var første gang, vi afholdt Biotekmesterskaberne, og deltagerne kom fra sjællandske gymnasier og et enkelt fra Fyn. I år dækker deltagerlisten hele landet, 430 elever har tilmeldt sig og stiller med 26 forskellige posterpræsentationer. Vi er meget glade for den store opbakning fra undervisere, elever samt industrien i Biotekbyen. Det ser ud til, at vi er lykkes med at udvikle et koncept, der kan samle de unge og inspirere deres interesse for en uddannelse og karriere inden for biovidenskaberne eller naturvidenskab.”
Se mere på www.biotekmester.dk, hvor du bl.a. finder programmet for dagen samt de fem cases, eleverne skal dyste i.