Hvad er et stjerneskud? Hvorfor ved vi altid, hvornår de kommer? Og hvordan spotter man dem bedst? Natten mellem den 5. og 6. maj topper meteorsværmen, Eta-Aquariderne, og Observatoriet holder derfor aftenåbent den 5. maj kl. 21.00-24.00.

Stjerneskud i mørket

Meteorsværmen, Eta-Aquariderne, er støvpartikler fra kometen, Halley, som mange oplevede i 1986, da kometen gæstede vores indre solsystem. Næste gang dét sker er i 2061, men det er altså stadigvæk muligt, at se dens ’halerester’ som stjerneskud på himlen over Danmark. Observatoriet anbefaler, at man finder et mørkt sted at se dem fra, da meteorsværmen ikke er en af de letteste at opleve.

”Meteorsværmen er ikke en af de mest kendte herhjemme, men i år, vil vi anbefale at forsøge alligevel, hvis man er glad for at se stjerneskud. Månen er 22 procent belyst, og har man varmt tøj på og tålmodigheden med sig, kan man godt opleve en håndfuld stjerneskud i timen, men det kræver, at lysforureningen ikke generer for meget, og at man har frit udsyn i østlig retning, ” siger Martti Holst Kristiansen, astronomisk naturvejleder på Observatoriet.

Se stjerneskud fra Observatoriet

På Observatoriet, 15 km syd for Holbæk, har man Danmarks eneste fredede nattemørke og derudover flere formidlere, der kan fortælle om, hvad stjerneskud er, og hvordan man bedst ser dem. Torsdag den 5. maj er der aftenåbent og udover at lære mere om stjerneskud, vil det være muligt at observere på stjernehimlen med Observatoriets udstyr. Alle indendørs udstillinger er åbne og man kan nyde en kop varmt eller koldt i Kikkerttårnet.

”Vi glæder os til en hilsen fra Halley og til at se nærmere på stjernehimlen sammen med vores gæster. Man kan komme, når man vil i tidsrummet 21-24, og så kan man jo også smutte forbi kuplen med Danmarks største stjerneteleskop, som også huser et stjerneskud, man gerne må røre ved, en såkaldt meteorit,” siger kommunikationsansvarlig, Sarah Sohl.

Billetter koster 125kr. og kan købes på Observatoriets hjemmeside. www.observatoriet.dk.

Foto Thomas Mørkeberg