Det kan være hårdt for øjnene at skulle tilbage til skærmen på arbejdet. Hos Louis Nielsen i Holbæk er salget af skærmbriller steget med 44,50 % på fem år. Men det er muligt selv at give øjnene pauser. Chefoptikeren giver råd til, hvordan du kan undgå trætte øjne og et sløret syn foran skærmen

Hos Louis Nielsen Holbæk møder ejer og chefoptiker Annette Bengtsson oftere og oftere kunder, som får synsproblemer og gener ved skærmarbejdet og som derfor søger rådgivning.
Og der er god grund til generne, forklarer Gitte Brink Kristensen, som er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen. Det er nemlig hårdt arbejde for øjnene at være fokuseret på en digital skærm i flere timer i træk.

Flere og flere har brug for hjælp til at se skærmen skarpt. Hos Louis Nielsen Holbæk alene er salget af skærmbriller steget med 44,50 % siden 2017.
– Vi oplever, at flere og flere kunder er frustrerede over, at de får hovedpine foran skærmen og problemer med synet. I flere tilfælde kan de selv være med til at nedsætte generne, og ellers er skærmbriller en stor hjælp, fortæller Annette Bengtsson og suppleres af Gitte Brink Kristensen
– Tallene er markante. Flere og flere har udfordringer med synet foran skærmen, fordi de bruger flere timer dér. De tyer til skærmbriller for at undgå gener som hovedpine og trætte øjne, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Tag en pause: Kig væk fra skærmen

Men det er faktisk muligt selv at gøre noget aktivt og godt for øjnene, når man sidder foran skærmen.
Annette Bengtsson anbefaler ofte den såkaldte 20-20-20-regel.

– Ved skærmarbejde i længere tid ad gangen kan man blive træt i hovedet og øjnene og få et sløret syn. Her rådgiver vi som optikere om, at man kan ændre vaner ved en simpel huskeregel, der hedder 20-20-20, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Tallene dækker over, at for hver 20 minutter man kigger på skærmen, skal man vende blikket væk fra skærmen og fokusere på noget mindst 6 meter (20 fod) væk, for eksempel et træ udenfor vinduet, i 20 sekunder.

Derudover er det godt at komme ud, da øjnene slapper af, når de får lov at fokusere på noget som er længere væk end husets fire vægge. Især børn anbefales så vidt muligt at tilbringe 2 timer udendørs i dagslyset hver dag for at passe bedst på synet.
– Vi ved, at det mindsker risikoen for nærsynethed hos børn, og for os alle er det sundt for både synet og resten af kroppen at tilbringe tid udendørs, siger Gitte Brink Kristensen.

Hold øje med lyset

En god arbejdsstilling betyder også meget for, om øjnene bliver trætte af skærmarbejde, forklarer Gitte Brink Kristensen:
– Man skal sørge for at sætte sig et sted, hvor der ikke er for meget modlys fra vinduet, og hvor lyset udefra ikke reflekterer i skærmen. Derimod er det godt med god rumbelysning, når man sidder ved skærmen og tastaturet, forklarer hun.
Og så er det godt at huske på, at der skal være mindst 60 cm gerne 80 cm – fra næsen og hen til skærmen.
– Har du svært ved at se tydeligt på den afstand, eller oplever du jævnligt gener, kan det også være, at du kan have glæde af en skærmbrille. Dette er helt naturligt for mange, der er over 40 år – men kan også være en god hjælp for yngre mennesker, selvom om de normalt ikke bruger briller, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Pas på øjnene med gode vaner

– Brug 20-20-20-reglen: For hver 20 minutter, du kigger på en computer, tablet eller mobilskærm; hold en pause og kig ud ad vinduet eller på noget, der er længere væk end 20 fod (6 meter) i 20 sekunder.
– Brug 2 timer udendørs hver dag i dagslys. Dette anbefales især til børn for at forebygge nærsynethed.
– Undgå modlys og refleksioner, når du arbejder ved en skærm, og sid 60-80 cm fra skærmen.
Kilde: Ejer og chefoptiker Annette Bengtsson og klinisk fagspecialist Gitte Brink Kristensen, Louis Nielsen.

Pressefoto