Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Udstilling: Musselmalet – historien om et mønster

5. oktober 2017 - 22. december 2017

Foto: Holbæk Museum

Udstillingen “Musselmalet” åbner på Holbæk Museum torsdag den 5. oktober 2017, kl. 15. Udstillingen kan derefter ses tirsdag-fredag 10-16 og søndag 12-16 indtil den 22. december 2017.

På udstillingen er der, foruden originale musselmalede dele fra stel nr. 1, en masse smukke kopier og fortolkninger fra andre porcelæns- og fajancefabrikker i Danmark og Europa. Det musselmalede porcelæn er nemlig så populært, at mange andre har lanceret stel med dette mønster.

Det var en stor dag, da det lykkedes den tyske alkymist Böttger fra Meissen i 1709 at bryde koden til det hvide guld. Endelig kunne man gøre kineserne kunsten efter og lave porcelæn med blå bemaling. Der skulle dog gå adskillige år, før det lykkedes at fremstille porcelæn i Danmark, for fabrikken i Meissen holdt godt fast på hemmeligheden.

Det danske kongehus var meget begejstret for det hvide porcelæn med det blå mønster, og i 1775 kunne enkedronning Juliane Marie stå i spidsen for den første danske porcelænsfabrik. Hun opfandt de tre blå bølger som porcelænets varemærke.

Det musselmalede var fabrikkens første stel, og allerede fra starten var det tanken, at det skulle være flagskibet og økonomiske sikring. Stellet fik stelmønster nr. 1. Og det har det stadig.

Ca. 100 år efter blev stel nr. 1 forøget med halv- og helblondevariationerne under kunstnerisk leder Arnold Krogh.

Detaljer

Start:
5. oktober 2017
Slut:
22. december 2017

Sted

Holbæk Museum
Klosterstræde 18
4300 Holbæk,
+ Google Map
Hjemmeside:
http://www.vestmuseum.dk/Default.aspx?AreaID=6