Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Tamme tigre findes ikke

13. oktober 2018 11:00

Lørdag d. 13. oktober kl. 11.00 præsenterer Teatret Fair Play forestillingen TAMME TIGRE FINDES IKKE, der er lavet af teatret Frøken Fracasos Kompagni.

En sjov, spændende og eventyrlig komedie om dødsforagt og tigertæmning, inspireret af den fantastiske historie om cirkusdivaen Mabel Stark – verdens første kvindelige tigertæmmer.

Scenen er sat i en cirkusmanege omkring 1920. Den forældreløse Mabel, er flygtet fra sin overbeskyttende tante, og er stukket af med et omrejsende cirkus. Vi følger hendes stædige kamp for at få lov til at træne de store katte. Og vejen til at blive den første og mest berømte kvindelige tigertæmmer er ikke let: Der er kampe, der skal udkæmpes med både dyr og mennesker.

Men selvom Mabel ofte må tage livtag med døden, rejser hun sig gang på gang for at indtage manegen. Tamme tigre findes ikke – men man kan lære at omgås dem.

Forestillingen havde urpremiere d. 24. marts 2017 og har fået en fantastisk modtagelse af både anmeldere og publikum:

”Ualmindelig indtagende og dejligt bramfri cirkushistorie (…) Fuldkommen magisk (…) Gode teateroplevelser findes heldigvis. Og denne her er virkelig en af dem”
Henrik Lyding, Teateravisen

”Vi sidder tryllebundet på bænkerækkerne, mens antallet af tigre bliver flere og flere i denne fantastisk morsomme circuskomedie”
Fem stjerner. Børn i byen

”Vi bliver triste, vi gyser og vi jubler, mens vi følger den lille piges vej gennem livet”
Peter Byrholt Nielsen, Teaterspot

Frøken Fracasos Kompagni er et landsdækkende, turnerende teater, der laver musikalske, humoristiske og vedkommende forestillinger med inspiration i den franske klovne- og bouffon-tradition.
Teatret er skabt af Maja Skovhus Rehøj og Anna Panduro, der begge er uddannede hos Ecole Phillippe Gaulier. De står begge på scenen i TAMME TIGRE FINDES IKKE.

Om forestillingen

Tamme tigre findes ikke
Af Frøken Fracasos Kompagni

Forestillingen varer 1 time og er for alle fra 7 år og op.

På Scenen: Maja Skovhus Rehøj og Anna Panduro
Instruktion: Alex Byrne
Scenograf: Marie Rosendahl Chemnitz
Teknik: Elke Laleman

Billetter koster fra 40-135 kr. og købes via www.fairplay.dk

Mabel Stark (1889-1968)
Bliver ofte omtalt som verdens første kvindelige tigertæmmer. I sin 54 år lange karriere trænede hun mere end 150 tigre.
Mabel (med fødenavnet Mary Haynie) var en berømt og respekteret tiger¬træner i 1920’ernes USA. Hun blev født 10. december 1889 i Kentucky. Hendes forældre var bønder, og de døde, imens hun stadig var barn. Historierne om Mabel Starks fortid og vej til cirkus er mange. Mabel Stark selv tøvede nemlig ikke med at pynte på sin historie, når hun blev interviewet til pressen. Man mener dog, at hun startede sin karriere som eksotisk danser i forskellige omrejsende tivoli. Senere optrådte hun med udspring. Og om-kring 1910 var hun med i et hestenummer i Al G. Barnes cirkus.

Men Mabel Stark drømte om at arbejde med cirkus’ farligste dyr: Tigeren.

I 1911 fik hun lov til at gå i lære hos den ungarske dyretræner Louis Roth, der trænede de store katte.

Mabel Starks første optræden med rovdyr var i et blandet nummer med 2 tigre og 2 løver. Siden arbejdede hun sig op til at arbejde med hele 18 tigre på en gang. Og snart var hun hovedattraktionen i USA’s største cirkus: The Ringling Brother and Barnum & Baileys Circus.

Mabel Starks signaturkostume var en hvid læderheldragt, hvid hjelm og hvide høje støvler. Hendes yndlingstiger var Raja, som hun passede, fra den var helt lille. Hun trænede den til at udføre et brydenummer med hende. Det fik publikum til at tro, at hun blev overfaldet. Når de opdagede, at alt var indstuderet på forhånd, var jublen og lettelsen stor.

Men Mabel kom også ud for flere ægte overfald fra tigre. Hun sagde selv, at hun havde flere ar, end en tiger har striber. Mabel Stark vendte dog altid tilbage til tigerburet, om det så var med forbindinger eller stok. Det værste angreb Mabel blev udsat for skete i 1926 og slog hende næsten ihjel. Cirkus var blevet forsinket pga. regn, og tigrene var ikke blevet ordentligt fodret før forestillingen. Under Mabels nummer angreb 2 våde, sultne og aggressive tigre hende. Mabel Stark overlevede mirakuløst, men blev syet med 376 sting og fik aldrig håret på den ene side af hovedet tilbage.

I løbet af 30’erne arbejdede Mabel med at træne tigre og løver til film. Hun var for eksempel stand in for skuespilleren Mae West i en løvetæmmerscene i filmen ”I am no Angel”. I 1938 begyndte hun at arbejde i Jungleland; en dyrepark der var specialiseret i at træne dyr til film. Der arbejdede hun, til hun i 1968, 79 år gammel, blev fyret af parkens nye ejer.

Men Mabel var ikke klar til at gå på pension. Hendes største ønske var at dø i kløerne på en tiger.
Hun blev dog fundet død i sit hjem, få måneder efter fyringen, af en overdosis medicin.

Detaljer

Dato:
13. oktober 2018
Tidspunkt:
11:00

Sted

Teatret Fair Play
Borchsvej 3
Holbæk, 4300
+ Google Map
Telefon:
59 43 85 95
Hjemmeside:
http://www.fairplay.dk/www/