Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Museerne er med til Kulturnat i Asnæs

27. oktober 2017 17:00 - 21:00

Fredag den 27. oktober kl. 17 – 21 er der Kulturnat i Asnæs. Kulturinstitutionerne og Asnæs Centret er nu i 10 år gået sammen om at holde åbent og skabe aktiviteter uden for den normale åbningstid. Også Museum Vestsjælland deltager aktivt i Kulturnatten og bidrager med flere indslag – både i centret og på Kunstmuseet.

Foto: Museum Vestsjælland

Museum Odsherred forlægger for en aften residensen fra det normale domicil på Annebjerggaard ved Nykøbing og stiller op midt i centret – med fokus på en enkelt, men for Odsherred meget betydningsfuld, genstand. Det er det såkaldte hovsa-missil, der den 6. september 1982 ved en teknisk fejl blev afskudt fra fregatten Peder Skram og ramte ind i et sommerhusområde syd for Lumsås. 130 sommerhuse blev skadet, heraf 4 totalt.

Museumsinspektør Thomas Lund Johansen tager stumper af det oprindeligt over 500 kg tunge Harpoonmissil med i Asnæs Centret, heriblandt jetmotoren og styrefinnen. Men han tager også en meget vigtig person med sig, nemlig Gunnar Nielsen, der var meget central i det efterfølgende opklaringsarbejde. Gunnar Nielsen var journalist på Holbæk Amts Venstreblad, og sammen med to andre journalister var han ved ihærdigt gravearbejde med til at bevise, at det var en teknisk fejl, og ikke en menneskelig, der lå bag den dramatiske beskydning af Sjællands Odde. Det fik journalisterne Danmarks fineste pris for: Cavling-prisen. Sammen vil museumsinspektøren og journalisten fortælle og samtale med publikum om hele affæren.

Odsherreds Kunstmuseum holder åbent hus med gratis adgang til den faste samling af Odsherredsmalere og særudstillingen med Røde Mor. Blandt Odsherredsmalerne er vægten i år lagt på de tre malerægtepar: Birthe og Karl Bovin, Helga Klitbæk Ejstrup og Kaj Ejstrup samt Ellen Krause Rørup og Viggo Rørup.

Desuden vises udstillingen med grafik af det socialistiske kunstkollektiv Røde Mor, der på flere måder har lokal tilknytning. En af gruppens medlemmer var i en årrække Tommy Flugt, der både dengang og nu var optaget af både billedkunst og litteratur. Tommy Flugt vil være til stede på Kunstmuseet under Kulturnatten. Sammen med museumsinspektør Jesper Knudsen vil Flugt kl. 19.00 og kl. 20.00 holde to minidialoger af en halv times varighed om Røde Mor og gruppens virke – specielt i Odsherred og på Tuse Næs.

Detaljer

Dato:
27. oktober 2017
Tidspunkt:
17:00 - 21:00

Sted

Asnæs Centret
Centervej
Asnæs, 4550 Danmark
+ Google Map