Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Lokale initiativer samler skrald

17. april 2016

Danmarks Naturfredningsforening holder den 17. april landsdækkende affaldsindsamling. En lang række lokalområder i Holbæk Kommune har taget teten op og indkaldt til deres egen forårsrengøring.

Flasker, plastik, skodder og meget mere flyer i naturen, men lokalområderne i Holbæk Kommune har sat deres fælleskab til for at få gjort forårsrengjort. Sidste år under skralde-indsamlingen blev der i Danmark indsamlet 132.000 kg. affald. Blandt andet over 120.000 dåser. Indtil videre har folk fra Gislinge, St. Merløse og Svinninge, Jyderup, Hagested og Vangkvarteret meldt sig klar til at give to timer med deres lokale fælleskab til en gang forårsrengøring.

Holbæk Kommune støtter op om de lokale initiativer ved at udlevere refleksveste og gribetænger, og kommunen henter også affaldet efter rengøringen.

Flere steder fortsætter forårsrengøringen også efter den 17. I St. Merløse vil en gruppe friske damer nemlig mødes til gåtur og skralde-indsamling en gang om måneden.

Skralde-børn i Vangkvarteret
I Vangkvarteret er der arrangeret et særligt initiativ for områdets børn. Louise Weywadt, frivillig sundhedsformidler, har taget initiativ til at udvide forårsrengøringen i Vangkvarteret. Sammen med kvarterets børn mellem 7 og 14 år starter hun et affaldsprojekt, hvor der skal samles skrald hver onsdag eftermiddag i maj og juni. Forårsrengøringen den 17. vil være startskuddet til projektet.

”Vi vil vise børnene, at vi kan få et stærkere fælleskab på tværs af aldersgrupper ved sammen at gøre forårsrent i vores kvarter,” fortæller Louise Weywadt.

Projektet har også et undervisningsformål. Der kommer en affaldskonsulent fra Holbæk Kommune, som vil undervise i, hvordan affald har konsekvenser for miljøet:

”Konsulenten vil fortælle helt hverdagsnært om, hvordan det påvirker dyr, mennesker og miljøet, når man smider sin cola-flaske eller sit ispapir fra sig i naturen,” siger Louise.

Børnene vil også lære, hvordan de sorterer deres husholdningsaffald korrekt i anledning af den nye ordning, hvor plast glas og metal nu også skal genanvendes.

Præmier for skrald
Når eftermiddagen går på hæld, vil Vangkvarterets børn mødes i fælleshuset, hvor de vil drikke saftevand og hygge med frugt og grønt. Her vil de både på dagen for forårsrengøringen og de øvrige skralde-dage få vejet deres indsamlede skrald. De der har samlet mest skrald bliver kåret og vinder i juni en præmie. Fætter BR og Sportsmaster har doneret præmier, og projektet modtager fortsat donationer for at styrke børnenes motivation.

Alle kan bidrage
Alle kan tilmelde sig selv, deres lokalområde eller en forening til Danmarks Naturfredningsforenings indsamling den 17. april på dn.dk under skraldeindsamling. Ønsker man hjælp fra Holbæk Kommune til afhentning af skrald og udlevering af veste og tænger, kan man ringe til Steen Kroman Ankersen, medarbejder i Teknisk Service og fællesskaber, på telefon 72365257.

Detaljer

Dato:
17. april 2016