Solceller og vindmøller på land sørger for strøm svarende til 191.400 husstandes forbrug i Lolland Kommune, mens der i Solrød kun produceres grøn strøm svarende til 1.100 husstandes forbrug. Der er stor forskel på, hvor meget grøn energi der produceres i de sjællandske kommuner. DI opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm.

I Lolland og Kalundborg kommuner producerer vindmøller på land og solceller grøn strøm til at dække det, der svarer til henholdsvis 191.400 og 61.800 husstandes forbrug. I Solrød og Greve produceres derimod kun grøn strøm svarende til henholdsvis cirka 1.100 og 2.000 husstandes forbrug.

I hele Region Sjælland producerer solceller og vindmøller på land strøm svarende til 529.200 husstandes forbrug. Lolland ligger i top fem over de kommuner i Danmark, der producerer mest grøn strøm. Det viser en analyse fra Dansk Industri.

– Der er i den grad grøn strøm i stikkontakten i Lolland Kommune, og det er særligt vindmøller på land, som leverer den grønne strøm. Lolland er virkelig foran alle andre kommuner i Region Sjælland på det her område. Det er nødvendigt, at resten af kommunerne i regionen får sat fart på udbygningen af solceller, vindmøller og andre grønne energianlæg. Vi bør lokalt her på Sjælland producere langt mere grøn strøm. Ellers bliver vi aldrig fri af russisk gas eller CO2-neutrale i 2045, siger formand for DI Vestsjælland, Jan Bybjerg Pedersen, og tilføjer:

– Vores lokale virksomheder har også behov for grøn strøm til deres produktion, og her kommer vi ikke langt med den forholdsvis lave produktion af grøn strøm, som flere kommuner har.

I Lejre og Odsherred produceres grøn strøm svarende til henholdsvis 4.600 og 4.700 husstandes forbrug. I Sorø og Køge svarende til henholdsvis 5.100 og 5.800 husstandes forbrug.

– Der er helt klart potentiale for at udbygge produktionen af grøn strøm i rigtig mange af vores sjællandske kommuner. Det kræver en særlig indsats at tiltrække virksomheder, fonde og andre investorer, der vil investere i netop produktion af grøn strøm. Bl.a. hurtig sagsbehandling og arealer til anlæggene. Og både kommunen og politikerne skal også hjælpe til med at skabe medvind til solceller, vindmøller osv. hos de kommende naboer, siger Jan Bybjerg Pedersen, formand for DI Vestsjælland.

Den største andel af grøn strøm produceres i Jylland, men et par af kommunerne i Region Sjælland har dog fået godt gang i produktionen af grøn strøm. Lolland er i top 5 over de kommuner, der producerer mest grøn strøm. Kalundborg og Næstved er i top 20. Guldborgsund og Holbæk er i top 25, Faxe i top 30 og Slagelse i top 35.

– Snart producerer Lolland og Guldborgsund ligeså meget grøn strøm, som de 15 andre kommuner i Region Sjælland tilsammen. Det siger lidt om, hvor stor forskel der er på, hvor langt fremme kommunerne er på den her dagsorden. Kalundborg og Næstved er de kommuner på Sjælland, som er længst fremme med produktionen af grøn strøm. Det er meget positivt, og jeg håber, at de kommuner som hænger lidt i bremsen på det her område, vil lære af kommuner med flere erfaringer. Det er nødvendigt, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, siger Jan Bybjerg Pedersen, formand for DI Vestsjælland.

Foto: ABW