For mange har hverdagen på rekordtid ændret sig som følge af corona, som blandt andet har en direkte indflydelse på, hvor lang tid vi tilbringer foran skærmen. Desværre betaler vores øjne en høj pris for vores nye digitale hverdag. Bare få timers skærmbrug om dagen øger nemlig risikoen for ”digital overanstrengelse” af øjnene, som kan føre til tørre og irriterede øjne, træthed og hovedpine.

– Vi anstrenger vores øjne, når vi ser på en skærm i længere tid. Computere, tablets og smartphones afgiver blåt lys, som er en form for lys, der med tiden kan være med til at fremme aldersrelaterede sygdomme i øjnene som eksempelvis grå stær. I disse cornatider oplever flere gener som irriteret og tørre øjne, fordi vores tid foran skærmen er blev forøget, fortæller Pernille Lindhardt Steiness, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Irriterede og tørre øjne kan hindre dig i at fungere normalt og udføre dit arbejde, mens det står på. Men ifølge Pernille Lindharsdt Steiness er der en række ting, du kan gøre for at forebygge problemer med dit syn og dine øjne som følge af øget skærmtid.

Hun anbefaler, at du følger disse råd for at aflaste dine øjne.

1. Husk at blinke

Studier viser, at blinkefrekvensen nedsættes, når man sidder ved en skærm. Det betyder, at dine øjne kan blive tørre og føles irriteret. Derfor skal du huske at blinke. Nogen laver et system, hvor de blinker, når de trykker på en bestemt tast på tastaturet, men find den metode, der passer dig.

2. 20-20-20-reglen

20-20-20-reglen går ud på, at du kigger væk fra skærmen hvert 20. minut i 20 sekunder og kigger på noget, der er mindst 6 meter væk. Regelmæssige pauser, hvor du ser væk fra computerskærmen og fokuser på andre genstande, som er placeret på længere afstand, er vigtige. Se for eksempel ud ad vinduet et par minutter. Ved at fokusere på genstande, som er længere væk, slapper øjet af, og øjnene får en lille pause.

3. Reducer refleksion

Refleksion fra lyse overflader på vægge og skinnende genstande sammen med refleksion fra computerskærmen kan være anstrengende for øjnene. Et godt råd er derfor at begrænse direkte lys på skærmen og afdække vinduer, som er udsat for stærkt lys udefra. Hvis du bruger briller, er anti-refleksbehandling en fordel.

4. Opgrader din skærm

Det kan hjælpe at opgradere til en nyere LCD skærm, der som regel er udstyret med en anti-reflekterende overflade. Når du vælger LCD skærm, anbefaler vi den med højest opløsning. Sørg samtidig for, at lysstyrken på din skærm er den samme som lyset omkring dig og tilpas din skærm, så den er placeret korrekt foran dig og dit synsfelt.

5. Husk dine skærmbriller

Hvis du bruger skærmbriller, så husk dem. Uden dine skærmbriller, vil du knibe øjnene sammen og få hovedpine og irriterede øjne. Du vil opleve, at du, med dine almindelige briller, får svært ved at finde feltet, hvor skærmen står skarpt. Det vil betyde, at du læner nakken bagover, hvilket kan medføre spændinger og ømhed. Det samlede resultat er, at du ikke kan koncentrere dig om dit arbejde.

Det er vigtigt, at du har skærmbriller, der er tilpasset det skærmarbejde, du laver.

6. Få undersøgt synet

Hvis du oplever, at dine øjne er irriteret, får hovedpine ved skærmearbejde eller har problemer med at læse teksten på skærmen, så få undersøgt synet hos optiker eller øjenlæge. Selvom store dele af detail- og serviceerhvervene er lukket ned, gælder det ikke for optikerbranchen, som i kraft af deres status som sundhedsudbyder fortsat er åbne. Louis Nielsen opfordrer derfor til, at man fortsat passer på sit syn, prioriterer øjensundheden og besøger optikeren. Med regelmæssige synstest kan du holde et skarpt øje med dit syn og sætte ind, hvis dit syn udvikler sig, og du får brug for briller eller skærmbriller.

Pressefoto