Observatoriet i Brorfelde arbejder for at vække nysgerrigheden til den nære natur, og det er et stort ønske at kunne give flere naturoplevelser, der kan vække nysgerrigheden – og her er en nat i mørket under stjernerne helt særlig. Derfor har det længe været et ønske hos Observatoriet i Brorfelde at få etableret shelters – og nu er det blevet muligt som en del af det tværkommunale projekt, Istidsruten, der realiseres med støtte fra Nordea-fonden.

”Vi tror, vi med vores såkaldte ’stjernekigger’-shelters kan lokke nye brugergrupper til at opleve en nat tæt på naturen. Det er en helt særlig oplevelse at falde i søvn til nattens lyd under stjernerne og vågne op med fuglene – men mange kan være lidt tilbageholdende med at tage ud i skoven og overnatte. Vi håber, at vi med vores utraditionelle design og øvrige formidlingsgrupper kan lokke både skoleklasser og familier til at booke en nat i naturen hos os” siger Julie K.L. Bouchet, leder af Observatoriet.

Runde shelters med stjernekig

De fire runde shelters er designet af arkitekt Kristoffer Tejlgaard og har hver plads til 6-8 personer og kan derfor samlet set huse en skoleklasse – men kommer også til at kunne bookes enkeltvis. Væggens krumning er designet, så man kan sidde op ad væggen, og om dagen kan en hel skoleklasse modtage undervisning i et enkelt shelter. Når mørket falder på, kan man ligge med hovedet mod shelterets centrum og se den smukke stjernehimmel over sig igennem et rundt glastag.

”Vi synes, at de fire shelters er udformet på en måde, som passer til resten af Observatoriets formidlingsgreb og går godt i tråd med vores strategi om at formidle både astronomi, biologi og geologi til skoleklasser og andre interesserede.”, fortæller Julie K. L. Bouchet, og takker

For at finde de nye shelters, skal gæster igennem Istiden, et nyt geologisk aktivitetsområde på Observatoriet. Fra den asfalterede hovedvej løber en handicapvenlig sti igennem Istiden og videre om til de fire shelters, så både kørestolsbrugere og barnevogne kan lægge turen forbi.

En del af Istidsruten

De fire ’Stjernekigger’-shelters bliver etableret som en del af tværkommunale projekt Istidsruten, som er realiseret med støtte fra Nordea-fonden. Den i alt 390 km lange cykelrute kommer undervejs forbi flere attraktioner, der har fokus på natur og landskab. Som partner i projektet, fik Observatoriet i Brorfelde støtte til bl.a. at opføre fire nye shelters, som skal være base for formidling af istid og landskab og i det hele taget bidrage til at få flere ud i det fri.

Observatoriet forventer, at de fire shelters er klar til at blive booket til sommer 2021. Interesserede kan føle med på brorfelde.dk, hvorigennem gæster også vil kunne komme til at booke sig til en ovenatning.

Faktaboks:

– De nye shelters er tegnet af arkitekt, Kristoffer Tejlgaard/Dome of visions
– Forventet ibrugtagning er op til sommerferien 2021.
– Alle materialer er biologisk nedbrydelige eller 100% recirkulerbare.
– De nye shelters bliver placeret med ”ryggen” mod Observatoriet, så det er muligt at lave bål uden at forstyrre det fredede nattemørke.
– Sammen med de fire shelters etableres et muldtoilet. Handicaptoilettet findes nær grusstiens start og Observatoriets andre bygninger.
– Observatoriet står for al drift og udlejning. Priser og praktiske informationer er under udarbejdelse.

Pressefoto