Den 19. september 1944 tog tyskerne det danske politi. Betjente fra de større danske byer blev sendt i koncentrationslejre i Tyskland og siden i krigsfangelejr, da de fik status af krigsfanger.

Der var billedforbud, men Holbæk Museum viser i efteråret 2020 udstillinger med tegninger direkte fra lejrene af en af de danske betjente. Axel Munk-Andersen var egentlig uddannet kunstner og fik tilsendt tegnemateriale til Buchenwald af sin kone. Nu kunne han dokumentere hverdagslivet i lejrene, sine medfanger og kz-systemets rædsler. Tegningerne blev sendt hjem med de hvide busser, der løbende bragte Røde Kors-pakker til fangerne.

Den 8. oktober holder Jakob Sørensen oplæg om de danske betjentes internering. Jakob Sørensen er ph.d. i historie, lektor ved KVUC, tidligere museumsinspektør på Frihedsmuseet og medforfatter til det store værk som 2. verdenskrig i Danmark: Danmark besat – krig og hverdag 1940-45 (2009).

Udstillingen Kunstner i Koncentrationslejr kan ses på Holbæk Museum til og med 20. december.

Foredraget med Jakob Sørensen holdes 8. oktober kl. 19.00. Billetter købes på billetexpressen eller bestilles via tlf. 59 43 23 53.

Holbæk Museum
Klosterstræde 18
4300 Holbæk

Se mere på vestmuseum.dk

Opstilling på Langelinje. Axel Munk-Andersen. Foto: Museum Vestsjælland