Vil du klatre på en mammut? Kravle ind i Jordens indre? Og skære en sten midt over for at se, hvordan den er blevet til? Kom forbi til Observatoriets efterårsferie fra lørdag den 10/10 til søndag den 18/10 kl. 11.00-16.00.

Sten transporteres med is, vand og vind eller rutsjer ned ad stejle skrænter, og hver og én fortæller de historien om deres rejse. På Observatoriet i Brorfelde går man direkte på mammutternes gamle græsgange, og stenene man finder på jorden, kom dertil under sidste istid, der sluttede for 11.700 år siden. I efterårsferien, fra lørdag den 10. oktober til søndag den 18. oktober kl. 11.00-16.00, kan man få både istid i hænderne og stenstøv i håret.

Åbning af nyt ude-område
Observatoriet åbner for et helt nyt udendørsområde, hvor man bl.a. kan klatre på en mammut og spise sin madpakke i den friske luft under halvtag. Udeområdet er blevet til med støtte fra Nordea-fonden som en del af projektet, Istidsruten. Man kan også tage sine stenfund med til huset, Jorden, hvor man kan skære dem over med nye maskiner, polere dem og tage et lille stykke fortidshistorie med hjem.

”Is har under seneste istid båret tonsvis af sten her til området, og når vi ser på mineralerne i dem, åbner vi et vindue til fortiden. Det er utrolig spændende, og jeg håber, at rigtig mange vil blive lidt klogere på stenenes hemmeligheder her i efterårsferien,” siger Marie Holst Riis, geologisk naturvejleder ved Observatoriet i Brorfelde.

Indenfor kan man kravle ind i Jordens indre, dyste i stenroulette, stikke hænderne i den interaktive sandkasse og lytte til fortællinger om Jorden og landskabet. De gamle istidsdyr sender også en hilsen i form af gamle tænder.

Oplev Observatoriet
I efterårsferien starter rejsen på Observatoriet fra Jordens indre og går helt ud til Mælkevejen. På toppen af Observatorie-bakken står fire kupler, hvoraf den ene huser Danmarks største teleskop, Discovery. I samme kuppel kan man røre ved en helt særlig sten, nemlig en 4,5 mia. år gammel meteorit fra rummet. Teleskopet kan opleves på de daglige rundvisninger kl. 12.00 og kl. 14.00. I den bagerste kuppel kan man opleve udstillingen, Rundt om Månen.

Ankomst
Observatoriet i Brorfelde ligger midt i istidslandskabet ca. et kvarters kørsel fra Holbæk. Adresse: Observator Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse. Der er gratis parkering ved ankomst. De første bygninger ved p-pladsen er lukket pga. restaurering. Velkomst og billetsalg findes ca. 300 meter oppe ad bakken på Observator Gyldenkernes Vej nr. 5.

Kom trygt forbi
• I må maks. være to timer på Observatoriet. Tidsbegrænsningen kan være ophævet på dagen, hvis der ikke er udsolgt. Forhør jer i billetsalget.
• Der er håndsprit og/eller handsker, hvor man må røre ved ting.
• Der foretages ekstra rengøring.
• Madpakker og spisning er velkommen udendørs under overdækning.
• Alt personale er oplært i at overholde gældende retningslinjer i forhold til Corona.
• Gæster bedes sørge for at holde afstand og overholde de begrænsninger på antal personer, der er sat op indendørs.

Billetter
Købes online via Observatoriets hjemmeside www.brorfelde.dk. Voksne (18 år+): 85kr. Børn og unge (0-17år): Gratis.

Foto: ABW