Børnene har i lang tid glædet sig til, at I skal på efterårsferie, og nu er det endelig ved at være tid, hvor rejsetaskerne skal pakkes.
Du er helt klar til at tage på ferie, for du har helt styr på dine egne sko og tøj. Men hvad skal du lige skal du give familiens mindste medlemmer med, så de kan holde varmen?

Når det kommer til tøj til efteråret og vinteren, er det vigtigt at have 3-lags princippet for øje. Er det køligt udenfor, og I har planlagt diverse aktiviteter, hvor man godt kan få lidt sved på panden, er princippet især vigtigt.

Det handler blot om, at man skal have styr på det transporterende, isolerende samt det vind- og vandafvisende lag. Nedenfor kan du læse en kort introduktion til de forskellige lag, og enkelte eksempler er også inkluderet.

Tøj – Det inderste lag:
Det inderste lags funktion er utrolig vigtig, da det transporterer fugt og sved væk fra kroppen. Får han eller hun det for varmt, er det vigtigt at sveden og eventuel overskydende varme bliver transporteret væk, så den ikke bliver fugtig og klam. Det kan bl.a. være en undertrøje eller et par fine leggings eller boxershorts.

Tøj – Det midterste lag:
Efter at der er kommet styr på det inderste lag, skal der nu styr på det midterste lag tøj, hvis funktion er isolerende. Midterlaget skal holde barnet varmt og holde kropstemperaturen god, når det er køligt udenfor.
Det er vigtigt at bruge noget tøj, der ikke sidder alt for tæt ind mod huden. Der skal gerne være plads nok mellem lagene til at eventuel damp kan bevæge sig væk.

Vigtigt at vide om mellemlaget
● Hensigten er ikke, at tøjet skal sidde meget tæt
● Fungerer ikke som det yderste lag, men kun som et mellemlag

Tøj – Det yderste lag:
Det yderste lag fungere som beskyttelse mod vejret, så dets formål er at beskytte barnet mod vinden og holde det tørt.
Det yderste lag skal altså være enten vandafvisende eller vandtæt – alt efter hvor meget det regner eller sner. Det skal desuden være vindtæt, så blæsten ikke køler barnet.

Det yderste lag bør også være slidstærkt, så det kan holde til, at barnet leger ude.

Det yderste lag skal kort fortalt
● Være slidstærkt
● Have en høj åndbarhed
● Være vindtæt
● Være vandtæt

Så foruden undertøjet, vinterstøvler og hovedbeklædningen, er der altså lidt at sætte sig ind i, hvis man vil følge 3-lags princippet. Forhåbentlig blev du lidt klogere forud for dette års efterårs- og vinterperioden.

Foto: Color Kids