Mange familier gør i disse dage klar til halloween derhjemme. Nu når børnene ikke kan gå fra dør til dør, bliver der lagt alternative halloween-planer og lagt endnu flere kræfter i udklædningen og festen derhjemme. Farvede kontaktlinser med forskellige figurer og mønstre er en nyere del af udklædningen, der vinder frem. Flere og flere webshops sælger linserne uden instruktion.

Men der er risiko for infektioner og endda øjenskader, hvis man køber kontaktlinserne online og ikke får en medfølgende instruktion, lyder det fra chefoptiker Annette Bengtsson hos Louis Nielsen Holbæk.

Pernille Lindhardt Steiness, klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, deler bekymringen.
– Jeg vil på det kraftigste advare om at købe halloween-linser online uden instruktion, fastslår Pernille Lindhardt Steiness.
– Vi kan se, at flere og flere webshops tilbyder farvede linser, men de er ofte af dårlig kvalitet og kan i værste fald give varige øjenskader, hvis de ikke håndteres rigtigt, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

Sælges uden instruktion

Kontaktlinserne sælges både online og i fysiske butikker uden instruktion. Men ifølge Louis Nielsen bør de farvede linser slet ikke sælges uden en grundig instruktion.
–Det er meget bekymrende, for korrekt brug af kontaktlinser kræver, at en optiker har undersøgt øjnene og sikret sig, at øjnene er egnede til brug af kontaktlinser. Men det sker ikke i de tilfælde, hvor man køber sine kontaktlinser online, fortæller Pernille Lindhardt Steiness og fortsætter.
– Det er ofte unge mennesker, der køber kontaktlinserne, og dermed risikerer at få skader på øjnene for livet, fordi de ikke er blevet instrueret i at håndtere linserne, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

Risikerer varige øjenskader

God hygiejne er vigtig, og nye kontaktlinsebrugere skal derfor altid igennem en obligatorisk linseinstruktion i butikken hos Louis Nielsen Holbæk, lyder det fra Annette Bengtsson.
–Nye brugere får altid en instruktion i at sætte kontaktlinserne i og i at holde en god hygiejne. Instruktionerne er obligatoriske, fordi det er meget vigtigt, at nye brugere lærer at håndtere kontaktlinserne korrekt, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

I værste fald kan man få sår, infektioner og permanente øjenskader, hvis man håndterer sine kontaktlinser forkert, lyder det fra Annette Bengtsson.

5 gode råd: Sådan håndterer du dine kontaktlinser

Louis Nielsen giver fem gode råd til at håndtere kontaktlinser og sikre en god øjenhygiejne. Hvad enten du ifører dig dem for første gang som en del af halloween-udklædningen eller bruger kontaktlinser til daglig.

1. Hvis du har købt kontaktlinser i en butik eller online, uden medfølgende instruktion, så kontakt din optiker for korrekt brug.
2. Skyl aldrig dine kontaktlinser i postevand.
3. Vask altid hænder med sæbe inden du påfører og fjerner dine kontaktlinser.
4. Hvis du bruger månedslinser, så husk at rense dem grundigt efter producentens anvisning.
5. Sov aldrig med dine kontaktlinser medmindre du bruger døgnlinser.

Pressefoto