Af Rikke Kristensen, regionsformand i Kost og Ernæringsforbundet i Region Sjælland

Da statsminister Mette Frederiksen åbnede for, at den offentlige velfærd i syv kommuner, herunder Holbæk Kommune, kan blive fri for mest mulig indblanding fra staten, så gav hun også Holbæks børn og unge en kæmpe chance for at gå gennem livet med en sund livsstil.

Når statsministeren har givet muligheden for at fritage folkeskoleområdet i kommunen, så bør en del af arbejdet med området også omfatte mad og måltider.

Lad os få fokus på, at alle folkeskoleelever i Holbæk Kommune får lækker, varieret og sund mad, når de er i skole – gode madordninger, som mange allerede kender fra daginstitutionerne.

Hvorfor kan de ikke bare have en madpakke med hjemmefra, tænker du måske? Det kan de også, men det er ofte, at de kære børn og unge enten ikke har en madpakke med eller, at den ender i skraldespanden til fordel for en tur i en kiosk eller et supermarked.

Madordninger giver eleverne den energi og næring, som de har brug for til at komme godt gennem en lang dag fuld af læring og leg.

Samtidig er madordninger også med til at mindske den sociale ulighed i sundhed, som hver dag udspiller sig i klasselokaler, når madpakkerne åbnes. Gå forrest, og lad alle børn og unge i jeres folkeskoler være lige, når det kommer til sundhed.

Så kære byråd/kommunalbestyrelse; Når I nu skal skabe den bedste folkeskole, så glem ikke noget af det, der er essentielt for alle mennesker – også børn og unge – nemlig maden. Eller som det gamle ordsprog siger “Uden mad og drikke duer helten ikke”.

Det er nu, I har chancen for at skabe de bedste vilkår for børn og unge. Det vil kunne mærkes på dem, deres forældre og på kommunens arbejde med at tiltrække nye børnefamilier.