Borgere i flere lande herunder USA, Storbritannien og Portugal har modtaget småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Risikoen for, at du modtager sådan en pakke er lille, men hvis du modtager én, er det vigtigt, at du anmelder det til Landbrugsstyrelsen og ikke sår frøene ud, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Frøstand, foto: ABW

Lige nu er der meldinger om, at borgere i flere lande herunder i USA og nogle europæiske lande har modtaget mystiske småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Hvis frø, som kommer fra for eksempel Kina eller andre lande uden for EU, ikke følges af et officielt udstedt plantesundhedscertifikat fra afsenderlandet, kan det blive konfiskeret ved indgangen til EU. Hvis du alligevel har modtaget en småpakke med frø, som du ikke selv har bestilt, skal du anmelde det til Landbrugsstyrelsen, gemme frø og kuvert, og undlade af så frøene ud.

– Vi får meldinger om, at borgere i andre lande har modtaget mystiske småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Selvom vi formoder, at det sker yderst sjældent i Danmark, vil vi gerne gøre folk opmærksomme på, hvad de skal gøre. Hvis en pakke med frø ikke har et officielt plantesundhedscertifikat med i pakken, vil danskere, som måske har fået tilsendt sådanne småpakke, højst sandsynligt modtage et høringsbrev fra os og ikke selve frøene, som vi tilbageholder. Men hvis du modtager frø fra tredjelande uden officielt plantesundhedscertifikat, er det er vigtigt, at du ikke sår dem og anmelder det til os. Vi er i tæt samarbejde med Toldstyrelsen om sagen og følger udviklingen i de øvrige lande, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Generelt er det meget få danskere, som har kontaktet Landbrugsstyrelsen, omkring modtagelse af småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Landbrugsstyrelsen vil fremover følge op på sådanne henvendelser og opfordrer til, at borgerne anmelder og fremsender frø og emballage til Landbrugsstyrelsen, hvorefter de vil blive destrueret, hvis de er ulovligt indført og for eksempel ikke bestilt og dermed kan udgøre en risiko.

Den 14. december 2019 indførte EU nye importregler, der betyder, at frø, planter, frugter og grøntsager skal ledsages af et såkaldt officielt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande udenfor EU. For visse planter er der desuden krav om, at Landbrugsstyrelsen skal udføre importkontrol. Et plantesundhedscertifikat garanterer, at frøene eller planterne er af arter, der ikke er uønskede eller direkte forbudte at indføre i EU, og at de har været undersøgt af officielle plantesundhedsmyndigheder. Dermed er risikoen for at bringe syge frø og planter ind i Danmark væsentligt nedsat. For selvom en plante eller et frø kan se harmløst ud, kan der være skadelig virus og svampe mm., som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje.

– Generelt råder vi borgerne til at købe kontrolleret frø og planter fra Danmark eller EU-lande. Hvis man absolut ønsker frø fra lande uden for EU, skal man sikrer sig, at der er et officielt plantesundhedscertifikat med. Og det er i rigtig mange tilfælde ikke rentabelt, når der er tale om små mængder frø eller planter. Endelig er der også opmærksomheden på truede planter, som man bør tage højde for. Hvis du er i tvivl, så lad hellere være. Ellers kan du altid købe dine frø og planter fra butikker eller netbutikker indenfor EU, siger Kristine Riskær.

Sådan anmelder du, hvis du får en mystisk småpakke med frø, som du ikke selv har bestilt

  • Gå ind og anmeld på https://lbst.dk/virksomheder/gartneri/plantesundhed/anmeldepligt-for-karantaeneskadegoerere/
  • Upload gerne billede af emballage og frø.
  • Så ikke frøene ud, hvis du ikke kender deres art, oprindelse og plantesundhedstilstand.
  • Smid ikke frøene ud. De bør destrueres.
  • Send gerne frø og emballage til Landbrugsstyrelsen, Plantetilsynet, Augustenborg slot, Storegade 2, 6440 Augustenborg,
  • Kontakt Landbrugsstyrelsens kundecenter på 33 95 80 00.