Kom og vær med: Der laves rigtig æblemost på Husmandsstedet den 10.-11. oktober, kl. 10-16.

Der skal bruges mange æbler; røde, grønne og gule æbler. Sure eller søde. Sorten af æbler er mindre vigtig. Har I selv æbletræer i haven, kan I samle æbler og tage med til Oplevelsescenter Nyvang.

Naboen kan spørges, hvis deres æbler ligger under træet. Nedfaldsfrugt kan bruges. Så har mosten dog ikke lang holdbarhed. Den bliver nok også hurtig drukket.

Nyvang har frugtmølle og mostpresse klar. Æblerne vaskes og skæres evt. i mindre stykker. Frugten findeles i frugtmøllen. De findelte æbler hældes i mostpressen, hvor en saftpose af stof er anbragt indvendig. Låget skrues ned, så der skabes et kraftigt tryk. Hurtigt løber den fineste, gyldne æblemost ud i et fad, der opfanger mosten, så intet går til spilde. Det smager fantastisk. De forskellige sorter af æbler giver både forskellig smag og nuancer i farver på mosten.

I skal huske egne flasker, hvis I vil have æblemost med hjem. Selvom man smager på æblemosten i løbet af dagen, bliver der meget at tage med hjem.

Når der er lavet æblemost, bliver der noget til rest; mask. Dyrene synes det er en fest. Køerne æder løs. Grisene må ikke få for meget, for så får de ondt i maven. Høns og gæs kigger lidt på det og er mindre interesserede.

Læs mere her

Foto: ABW