Mange børn er startet i skole, og som forældre eller pårørende til et barn, vil vi gøre alt for at give vores børn de bedste betingelser for en god skolestart. At se godt er en forudsætning for at kunne følge med – både på skolebænken og legepladsen. Men hvordan ved du, om dit barn ser dårligt og I bør besøge en optiker?

Synstest for børn, foto: Smarteyes

”Det er vigtigt tidligt at opdage, hvis dit barn ser dårligt for at forhindre synsproblemer, der kan påvirke skolegang, forårsage hovedpine og forhindre udvikling hos barnet”, lyder det fra optiker og klinisk ansvarlig hos Smarteyes Eva Göransson.

For et barn kan det være svært at forstå, at problemerne skyldes et dårligt syn. Som forældre eller voksen skal du derfor være opmærksom på, hvordan barnet opfører sig. Nedenfor er 5 tegn, der er kendetegnende for børn med dårligt syn:

  1. Barnet vælger ofte at sætte sig helt tæt på tv’et eller holder bogen/tabletten meget tæt på ansigtet ved læsning eller spil.
  2. Barnet lukker det ene øje og/eller lægger hovedet på skrå ved læsning eller aktiviteter på nært hold.
  3. Barnet kniber øjnene sammen for at kunne se ting på afstand.
  4. Barnet klager over hyppig hovedpine eller øjentræthed.
  5. Barnet har omstillingsvanskeligheder og svært ved at fokusere på afstand efter at have koncentreret sig på nært hold fx ved læsning eller leg på tabletten.

Nærsynethed hos børn stiger

I dag er hvert femte danske barn nærsynet. Forskere er enige om, at nærsynethed hos børn er i stigning, og at en af årsagerne er vores ændrede adfærd, hvor vi tilbringer mere tid indendørs og foran en skærm.

”Når du fokuserer på nært hold i lang tid uden pause, tillader du ikke øjnene at hvile. Musklerne i øjet aktiveres konstant, hvilket kan få øjet til at vokse og blive længere, og dermed er nærsynethed begyndt”, forklarer Eva Göransson.

 ”Mit bedste råd til forældre er at sikre, at børnene tilbringer meget tid udendørs, da der er en klar forbindelse mellem nærsynethed hos børn og den tid, de tilbringer indendørs”, fortsætter Eva Göransson.

Har du mistanke om, at dit barn ser dårligt, bør I booke tid til synsprøve hos en optiker. I forbindelse med skolestart tilbyder Smarteyes i  Holbæk lige nu og frem til den 11. september gratis synsprøve til unge til og med 15 år. Er dit barn under 10 år, skal synsprøven udføres af en øjenlæge første gang.

Se mere på: https://www.smarteyes.dk/tilbud/boernebriller

Gratis synsprøve og dobbelt op på briller til børn og unge hos Smarteyes

Briller til børn går oftere i stykker. Derfor giver Smarteyes altid dobbelt op på briller til børn og unge og en gratis tryghedsordning ved køb af børne- og ungdomsbriller. Hos Smarteyes i Holbæk er efterårets nyeste kollektion, Back to school, med børne- og ungdomsbriller i flotte naturfarver og et solidt skandinavisk design, netop landet i butikken.

Se mere på: https://www.smarteyes.dk/briller/boernebriller/back-to-school