Solen skinner fra en skyfri himmel i disse dage, og det øger salget af solcreme og solhatte. Men solbrillerne bør også være et punkt på huskelisten. Sådan lyder anbefalingen fra chefoptiker Annette Bengtsson hos Louis Nielsen Holbæk.

Med et uv-indeks der, på de varmeste dage, nærmer sig 7, er solens stråler så kraftige, at de kan beskadige øjnene, hvis de ikke beskyttes af et par solbriller.

– Det er vigtigt at huske solbrillerne, når solen skinner som den gør i disse dage, og uv-indekset derfor er rigtig højt. Uden beskyttelse mod solen kan øjnene i værste fald tage varigt skade, fortæller Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Længerevarende eksponering af sollys kan blandt andet forårsage tidlig udvikling af grå stær og makula degeneration (forkalkning i øjet), som kan nedsætte synsevnen og i værste fald føre til blindhed. Solbrillerne har to funktioner, forklarer hun.

– Den ene er, at vi undgår at knibe øjnene sammen, så vi kan slappe af og undgå spændingshovedpine. Den anden, som er mindst lige så vigtig, er, at solbrillerne beskytter øjnene mod varige skader fra solens farlige uv-stråler, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Beskyt også børnenes øjne
Annette Bengtsson påpeger, at det er ekstra vigtigt at beskytte børnenes øjne mod de skadelige uv-stråler, og bakkes op af sin kollega Gitte Brink Kristensen.

– Børns pupiller er større end de voksnes. Når pupillerne er store, vil flere uv-stråler ramme nethinden og linsen inde i øjet, og det er her strålerne kan gøre skade. Samtidig opholder børn mere udenfor end de voksne, og det betyder, at de er ekstra udsatte. Så børnene skal altså også huske solbrillerne, fortæller hun.

Refleksioner på stranden og vandet
Bruger du sommerdagene på vandet eller ved stranden, er der ekstra grund til at pakke solbrillerne. Både vand og sand reflekterer nemlig solens stråler, som rammer dine øjne.

– Vand og sand reflekterer en betydelig andel af solens stråler. Derfor vil man opleve, at man kniber øjnene sammen, hvis man ikke har husket solbrillerne. Pak dem derfor også, hvis du nyder sommerdagene på stranden, anbefaler Gitte Brink Kristensen.

Husk solbriller med uv-beskyttelse
Det er imidlertid ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du køber. Det er nemlig ikke alle solbriller, der beskytter mod solens uv-stråler.

– De fleste solbriller i Danmark har uv-beskyttelse, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, hvis man køber solbriller online eller finder de solbriller frem, som man købte på et marked i udlandet sidste år, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Hos Louis Nielsen Holbæk oplever Annette Bengtsson kunder, der tror, at mørke glas er ensbetydende med indbygget uv-beskyttelse, men den myte er vigtig at mane til jorden.

– Mørke glas er ikke ensbetydende med, at solbrillerne har uv-beskyttelse. Alle vores solbriller er CE-mærkede, og vi har uv-beskyttelse i alle vores solbrilleglas, uanset om de er mørke eller let farvede, fortæller Gitte Brink Kristensen.

CE-mærkningen er en garanti for, at solbrillerne har den anbefalede uv-beskyttelse, og det er denne mærkning, Annette Bengtsson anbefaler, at man går efter. Det vil fremgå på solbrillens stang, hvis den er CE-mærket.

– Med CE-mærkningen sikrer du, at solbrillerne lever op til kravet om uv-beskyttelse, så tjek det, inden du tager dine solbriller med på sommerferie eller står og skal købe nye, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Behold solbrillerne på i skyet vejr
Annette Bengtsson slår fast, at selv når sommervejret aftager og skyerne melder sin ankomst, er det vigtigt at beholde solbrillerne på. Solens uv-stråler kan nemlig trænge igennem skyerne, og derfor anbefaler Annette Bengtsson at beholde solbrillerne på..

– Uv-strålerne er til stede, selv om solen dækkes bag skyer. Strålingen er ikke lige så kraftig, men kan alligevel være skadelig. Derfor anbefaler vi også solbriller i skyet sommervejr, fortæller Gitte Brink Kristensen.

4 tips til sommerens solbriller
1. Vælg solbriller med uv-beskyttelse, som beskytter dine øjne mod solens farlige uv-stråler. Gå efter solbriller med CE-mærkning, som garanterer, at solbrillerne overholder kravet om uv-beskyttelse.
2. Husk også solbrillerne, når du er på stranden eller på vandet. Sand og vand reflekterer nemlig solens stråler, som rammer dine øjne.
3. Husk solbriller til børnene, hvis øjne er ekstra udsatte, fordi de har større pupiller og opholder sig udenfor i længere tid end voksne.
4. Brug også solbriller på skyede dage. Uv-strålerne kan nemlig godt trænge igennem på en overskyet dag.

Annette Bengtsson og Louis Nielsen Holbæk minder om, at det er vigtigt at huske solbrillerne i sommervejret. Også når det er overskyet. Solens uv-stråler kan nemlig godt trænge igennem skyerne. Pressefoto.