Nu må borgerne på banen: Hvor er de gode trafikprojekter på Vestsjælland?

GF Forsikrings fond er på jagt efter gode projekter, der kan være med til at forbedre adfærden i trafikken på Vestsjælland. Fonden efterlyser især projekter, hvor borgerne selv kan gøre en forskel.

Lars Binderup Larsen har igennem mange år arbejdet som overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. Her har han oplevet, behandlet og analyseret mange trafikofre og fået øjnene op for, hvor vigtigt det er, at trafiksikkerheden forbedres i Danmark. Foto: GF

Alle taler om trafiksikkerheden, men de færreste gør noget ved det. Det mener Lars Binderup Larsen, formand for GF Fondens trafikpriskomite og medlem af Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. Han opfordrer borgerne til at tage et større aktivt medansvar for trafiksikkerheden.

– Der er virkelig brug for konkrete projekter, hvor borgerne bidrager aktivt til at forbedre trafiksikkerheden i Danmark. For der er trafikudfordringer nok at tage fat på i samspillet mellem bilister, fodgængere, cyklister og de mange nye eldrevne køretøjer, der har gjort deres indtog. Især elcyklerne og de helt nye el-løbehjul er med til at udfordre trafiksikkerheden, siger Lars Binderup Larsen.

Frem til den 27. oktober kan der søges midler fra en ny pulje på 400.000 kroner, som GF Fonden målretter til gode projekter under GF Trafikpris. Det kan for eksempel være trafikskoler, trafikundervisning, cykelinitiativer eller noget helt fjerde.

Et fælles ansvar
I 2020 må antallet af trafikdræbte mennesker i Danmark ikke overstige 120. Det er Færdselssikkerhedskommissionens officielle mål. Men selvom vi er på rette vej, og ulykkesraten er nedadgående, er der stadigvæk lang vej til målet.
I 2018 mistede 171 nemlig livet i trafikulykker i Danmark. Og med kun ét år til at nå det ambitiøse mål, mener GF Forsikrings fond, at der brug for, at også borgerne selv tager et øget medansvar for trafiksikkerheden.

– Det er i høj grad et fælles ansvar at forbedre trafiksikkerheden – det er ikke noget, myndighederne kan løse alene. Med GF Trafikpris er vores ønske at sætte fokus på vores adfærd i trafikken og være med til at forbedre sikkerheden for både fodgængere, cyklister og bilister, siger Lars Binderup Larsen.

Trafiksikkerheden skal have et nøk opad
Igennem sit job som overlæge ved Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital har Lars Binderup Larsen oplevet, behandlet og analyseret mange trafikofre – et alvorligt arbejde, der har givet ham en god forståelse for, hvor vigtigt det er, at trafiksikkerheden forbedres markant.
– Selvom det går i den rigtige retning med trafiksikkerheden, har vi lang vej igen, før vi for alvor kan kalde Danmark et trafiksikkert land. Vi er nødt til at give trafiksikkerheden et ordentligt nøk opad, så vi kan reducere antallet af de mange meningsløse trafikuheld, der giver sår på både krop og sjæl. Derfor håber vi også, at folk melder sig på banen og fortæller GF Fonden om deres gode trafikideer, siger Lars Binderup Larsen.

GF Forsikrings fond tager imod alle forslag til gode projekter frem til 27. oktober 2019. For at komme i betragtning til prisen skal man gå ind på www.gftrafikpris.dk og sende en ansøgning med en beskrivelse af sit projekt.

Sådan kommer dit trafikprojekt igennem nåleøjet
1. Beskriv din aktivitet så præcist som muligt. Vær konkret og udspecificer gerne formålet. Hvad vil du have ud af din aktivitet – på kort og på lang sigt? Aktiviteten kan rette sig mod én bestemt trafikantgruppe eller mod flere.
2. Din aktivitet må meget gerne have et lokalt afsæt, men det er vigtigt, at du i din ansøgning beskriver, hvordan noget lignende kan fungere andre steder end i dit nærområde.
3. Aktiviteten skal være målbar. Vær skarp på, hvordan du vil måle effekten.
4. Vedhæft dit budget. Og husk at skrive det, hvis du får støtte fra andre steder end GF Fonden.