Kender du HB&I’s klubhistorie? Hvis ikke, så kan du blive klogere lige her.

100 år med fodbold i Holbæk
HB&I blev stiftet i 1931, men forud var gået en periode med godt og organiseret fodboldspil i Holbæk. I året 1900 blev Holbæk Idrætsforening dannet med cricket, atletik, gymnastik og fodbold som foreningens aktiviteter. Forud for den tid var der blevet spillet fodbold i Holbæk på markedspladsen i vinterhalvåret. Det var roklubbens medlemmer, der holdt formen ved lige på den måde. Holbæk Idrætsforening klarede sig altså godt.

Da S.B.U. var blevet dannet i sommeren 1902, vandt Holbæk den første turnering under den nye union ved under bidende kulde at slå Vordingborg Seminariums Boldklub i finalen med 2 – 0 søndag d. 7. december 1902.

I tiden frem til 1924 kom Holbæk i finalen hele 9 gange, men finalesejren i 1924 over Fredensborg med 3 – 2 bevirkede imidlertid, at en gruppe af foreningens medlemmer brød ud. Disse medlemmer dannede samme år Holbæk Boldklub, som udelukkende havde fodbold på programmet.

Opsplitningen af byens fodboldspillere i to konkurrerende klubber var dog mere end begge kunne klare. Turneringsmæssigt gik det skidt for begge parter, og derved blev grunden lagt til igen at samle kræfterne. Dette skete endeligt ved, at de to klubber slog sig sammen d. 4. august 1931 under navnet Holbæk Bold & Idrætsforening med fodbold som eneste aktivitet.

Danmarks fodboldby nr. 1
Efter en længere årrække at have tilkæmpet sig en position som en af egnens fodboldklubber, startede den sportslige fremgang for HB&I for alvor i begyndelsen af 1960’erne.

Fra sjællandsserien gik det op gennem 4. division med nogle års ophold i 3. division og 2. division, inden det store mål – oprykning til 1. division – blev en realitet i sæsonen 1972. Det foreløbige sportslige højdepunkt i klubbens historie blev nået med turneringen i 1975, hvor HB&I fik sølvmedaljer á point med Danmarksmesteren Køge. I samme sæson nåede HB&I også frem til finalen i Landspokalturneringen – en sportslig triumf, der blev gentaget i 1976.

I denne periode var Holbæk hele Danmarks fodboldby nr. 1 med tilskuertal til både ude- og hjemmekampe, der selv i dag ligger langt over, hvad de fleste klubber i Superligaen kan præstere.

Igen på vej mod toppen …..
I forbindelse med indførelsen af mulighederne for at etablere professionel fodbold i Danmark i midten af 1970’erne, forsøgte HB&I sig også, men var for sent ude. Toget var kørt, og en sportslig nedtur tog sin begyndelse. HB&I gled langsomt ned gennem rækkerne for til sidst at ende i udgangspunktet: Sjællandsserien i 1993.

Dette udplug af klubhistorien er dog kun en meget lille forsmag på HB&I’s historie. Du kan læse meget mere i bogen, der hedder En Fodboldklub i Provinsen, som er skrevet af æresmedlem Aksel Hansen.