Husk solcreme til øjnene, solbrillerne, i sommersolen, lyder anbefalingen fra Louis Nielsen. Solens UV-stråler kan nemlig skade øjnene, hvis du dropper solbrillerne. Beskyt også børnenes øjne, som er ekstra udsatte overfor solens stråler

Børns øjne er udsatte i solen. Derfor er det vigtigt også at huske solbriller til de små i sommervejret. Chefoptiker Annette Bengtsson minder om at huske solbrillerne i sommersolen og giver 4 råd til at beskytte øjnene i solen. Pressefoto.

Sommeren er for alvor kommet til Danmark. Med temperaturer op mod 30 grader og hedebølge i Europa, er det vigtigt at beskytte sig mod den stærke sol.

Udover solcreme og solhat bør solbriller også være at finde i kufferten, når du holder sommerferie – i Danmark eller udlandet. Uanset hvor sommerferien går hen, er det vigtigt at beskytte sig med ”solcreme til øjnene”, solbrillerne, i sommersolen.

Sådan lyder anbefalingen fra chefoptiker Annette Bengtsson hos Louis Nielsen Holbæk. Solens UV-stråler kan nemlig forårsage skader på øjnene, hvis de ikke bliver beskyttet af solbriller i den skarpe sol.

Længerevarende eksponering af sollys kan blandt andet forårsage tidlig udvikling af grå stær og makula degeneration (forkalkning i øjet), som kan nedsætte synsevnen og i værste fald føre til blindhed.

– Med solbriller behøver vi ikke at knibe øjnene sammen i solen og få ondt i hovedet. Det er selvfølgelig dejligt. Men derudover har solbrillerne en anden meget vigtig funktion. De kan stoppe solens farlige UV-stråler, som kan forårsage grå stær, og derfor er det vigtigt at huske solbrillerne uanset om man nyder solen i Danmark eller i udlandet, fortæller klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, Pernille Lindhardt Mikkelsen, og fortsætter.

– Syd på er solen skarpere end i Danmark, og derfor er solbriller vigtige, men selv på en halvskyet sommerdag i Danmark, hvor solen kigger frem, anbefaler vi solbriller, fortæller hun.

Pas på ved vandet
Mange søger mod vandet, når sommersolen bryder frem og temperaturerne stiger, og specielt ved vandet er det vigtigt at huske solbrillerne, fordi vandet reflekterer solens stråler.

– Når solens stråler rammer vandet, genspejles de og det udsætter øjnene for en øget eksponering af UV-strålerne. Det betyder, at øjnene er ekstra udsatte, og det er derfor vigtigt at huske solbrillerne. Folk, der har været ved vandet uden solbriller, vil sikkert også kunne genkende det. Man kniber øjnene sammen, og det kan samtidig resultere i hovedpine, så der er al mulig grund til at huske solbrillerne ved vandet, anbefaler Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Vælg solbriller med UV-beskyttelse
Det er imidlertid ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du køber. Det er nemlig ikke alle solbriller, der beskytter mod solens UV-stråler.

– De fleste solbriller i Danmark har UV-beskyttelse, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, hvis man køber sine solbriller i en købmand på ferien eller online, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen

Hos Louis Nielsen Holbæk oplever man kunder, der tror, at mørke glas er ensbetydende med indbygget UV-beskyttelse, men den myte er vigtig at mane til jorden.

– Der er en del myter, når det handler om solbriller. En af myterne er, at mørke glas altid er lig med UV-beskyttelse. Men sådan er det ikke. Man kan sagtens købe solbriller med mørke glas uden UV-beskyttelse, men det anbefaler vi ikke. Derfor har vi UV-beskyttelse i alle vores solbrilleglas, uanset om de er mørke eller ej. Alle vores solbriller er desuden CE-mærkede, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

CE-mærkningen er en garanti for, at solbrillerne har den anbefalede UV-beskyttelse, og det er denne mærkning, som findes hos Louis Nielsen Holbæk og som chefoptiker Annette Bengtsson også anbefaler. Det vil fremgå på indersiden af solbrillens stang, hvis solbrillen er CE-mærket.

– Med CE-mærkningen sikrer du, at solbrillerne lever op til kravet om UV-beskyttelse, så tjek det, inden du tager dine solbriller med på sommerferie eller står og skal købe nye, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Børns øjne er ekstra udsatte
Annette Bengtsson påpeger, at det er ekstra vigtigt at beskytte børnenes øjne mod de skadelige UV-stråler, fordi børns pupiller er større og derfor mere udsatte overfor solens kraftige stråler.

– Børnenes øjne er specielt udsatte, fordi deres pupiller simpelthen er større end voksnes. Når pupillerne er store, vil flere UV-stråler ramme nethinden og linsen inde i øjet, og det er her strålerne kan gøre skade. Samtidig opholder børn sig mere udenfor end voksne, og det betyder, at de er ekstra udsatte. Derfor er det vigtigt også at beskytte børnenes øjne,fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Husk også solhat og solcreme
Udover solbrillerne er solhat og selvfølgelig solcreme også vigtig at huske på sommerferien. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man smører sig med solcreme i øjenomgivelserne som på resten af kroppen, der er eksponeret for sollys. Samtidig spiller solhatten en vigtig rolle, idet den, sammen med solbrillerne, bidrager til at beskytte øjnene imod solens stråler.

– Solhatten er også god til at beskytte øjnene mod solen, og vi anbefaler den i kombination med solbriller, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Sådan beskytter du øjnene i solen
1. Husk solbrillerne uanset om du nyder sommersolen i Danmark eller i udlandet. Pas specielt på ved vandet, hvor øjnene er ekstra udsatte.
2. Gå efter solbriller med CE-mærkning, som garanterer, at solbrillerne overholder kravet om UV-beskyttelse.
3. Husk solbriller til børnene, hvis øjne er ekstra udsatte, fordi de har større pupiller og opholder sig udenfor i længere tid end voksne.
4. Husk også solhat og solcreme

Kilde: Louis Nielsen og Kræftens Bekæmpelse