Man kan kende ham på håret. Deraf navnet på den til tider forhadte grydehårs-frisure ”Prins Valiant hår”, som i vores tid nærmest er blevet en mode (igen) blandt nogle. Til august går han live på sommerteaterscenen på Holbæk Teater.

Plakatbillede af Adam O.

Prins Valiant & De Runde Riddere om et Bord
Det plejer at være de kendte klassiske romaner, der får en tur i karrusellen i Holbæk Teaters sommerforestillinger. Men i år er det en gammel amerikansk tegneserie, som teatret og manuskriptforfatter Flemming Jensen har kastet deres satiriske kærlighed på. Prins Valiant er oprindeligt en tegneserie af tegneren Hal Foster, hvis første stribe offentliggjordes i New York Times i 1937. Siden er der kommet mange flere til og er stadig i produktion, og udgør i dag over 1800 sider.

Historien handler om den unge Prins Valiant af kongeriet Thule – en del af Norge – og baserer sig på sagnet om Kong Arthur og hans hof, i forestillingen De Runde Riddere af et Bord, på Camelot. ”Den der holder sværdet, regerer verden”, siger sagnet, men så let er det bare ikke længere. Verden er blevet noget mere kompliceret…

”I modsætning til klassiske revyer, der bygger op til de sjove klimaks, må det her gerne gå lidt over stok og sten hele tiden. Der må gerne være en vis ”spildprocent” på pointerne,” sagde Flemming Jensen, da holdet samledes til første dag på prøverne den 24. maj. Stilen er som vanlig Monty Pythonsk engelsk komik, men også med afsæt i det gamle samarbejde Jensen havde med Klein, som er kendetegnet ved mange hurtige skift fordelt på få roller.

Instruktørstolen er overdraget til Joy-Maria Frederiksen, der er skuespiller og instruktør. Joy har tidligere leveret succesfulde forestillinger i blandt andet Nykøbing Falster og Tivoli. Hun har også instrueret Odense Sommerrevy, som spiller i disse dage og hvor hendes mand Niels Olsen også medvirker. Hun ved om nogen, hvad revyen kan og som både skuespiller, danser og instruktør, kender hun selv til det at stå på scenen.

Jamen, patterne eksploderer!
Sådan udbryder skuespiller Ulver Sculi Abildgaard i en replik under læseprøven. Og så er stilen
ligesom lagt, mens hele holdet akkompagneres af kapelmester en altid oplagt Lars Fjeldmose. Ud over de to, udgøres holdet også af skuespillerne Mette Marckmann, Brian Kristensen og Morten Thunbo – flankeret af det allestedsnærværende folkekor bestående af 3. årsstuderende fra Holbæk Drama College og teatrets faste statister.

Satire i historiske rammer
Holbæk Teaters sommerforestillinger spiller i Holbæk Museums hyggelige museumsgård omgivet
af gamle byhuse og værksteder. Det startede egentlig som et forsøg, hvor teatret kunne spille i de smukke rammer under åben himmel og museet kunne skabe mere liv i museumsgården og trække nye gæster til. Samarbejdet har vist sig at være så stor en succes for begge parter, at de har valgt at indgå en ny 4-årig kontrakt for samarbejdet.

Billedet er fra sidste års forestilling i Museumsgården, Gøngehøvdingen – der også er af Flemming Jensen. Foto: Holbæk Teater.

Sommerforestillingen har premiere den 8. august og spiller frem til den 1. september i Holbæk
Museumsgård. Se mere på www.holbækteater.dk

FAKTA:
Traditionen med sommerteater i museumsgården startede i 2015, hvor sommergæsterne har
kunne opleve:
2015: Skramlet – Hamlet af Shakespeare, instrueret af teaterleder Kristoffer Møller Hansen.
2016: Pyramus & Thisbe – En Skærsommernatsdrøm af Shakespeare, instrueret af Vibeke Wrede.
2017: Jorden Rundt i 80 Dage – af Jules Verne, instrueret af Per Pallesen.
2018: Gøngehøvdingen – af Carit Etlar, instrueret af Flemming Jensen
2019: Prins Valiant – tegneserie af Hal Foster, instrueret af Joy-Maria Frederiksen.