Har du nogensinde set et stjerneskud? Kom med ud på Brorfelde Observatorium fredag den 14. december fra kl. 19-22 og oplev en stemningsfuld aften med stjerneskudsfortællinger. Kryds fingre for et stjerneklart vejr, for så kan man se op mod 120 stjerneskud i timen – fredag den 14. december er nemlig et af de bedste tidspunkter på året at se stjerneskud.

”Når du ser et stjerneskud, lad dit ønske bryde ud.” Sådan synger den lille Jesper Fårekylling hvert år som en del af ‘Disneys Juleshow’ – og december er nemlig en rigtig god måned at se på stjerneskud. Det er nemlig omkring 14. december at meteorsværmen Geminiderne passerer den nordlige halvkugle og udsender en sværm af stjerneskud. Kom med og nyd natten sammen med Københavns Astronomiske forening og Brorfeldes Astronomiske Vennekreds, der med stjerneskudsfortællinger bringer jer tættere på stjernehimlen og galaksen.

Foto: Thomas D. Mørkeberg

3200 Paethon – hvad for noget?
Det er takket være 3200 Paethon, at man kan se op mod 120 stjerneskud i timen den 14. december. 3200 Paethon er en asteroide, og det er faktisk ganske sjældent, at asteroider forårsager stjerneskud. Asteroider er større klippestykker i rummet, og de er kendetegnet ved at have cirkulære baner.

“3200 Paethon passerer Jorden hvert år. Derfor kan vi hvert år se frem til en regn af stjerneskud. Oftest er det kometer, der er skyld i, at vi kan se stjerneskud. Is fra kometerne fordamper og danner det, vi kalder et stjerneskud. Asteroider indeholder ikke is. Men de stjerneskud vi kommer til at se, er små stykker klippe fra 3200 Paethon.  Det danner også stjerneskud,” siger Thomas J. J. Johansen, astronomisk naturvejleder ved Observatoriet.

Og hvem ved – måske får du mulighed for at sende alle dine julegaveønsker i nattehimlen? Brorfelde Observatorium frasiger sig dog ansvaret for, om de bliver opfyldt…

Arrangementet foregår den 14. december fra kl 19-22.

HUSK:
– Meget varmt og praktisk tøj
– Evt. et tæppe og liggeunderlag
– Hunde er velkomne, så længe at de er i snor
– Det er tilladt selv at medbringe mad

Billetter kan købes på Brorfelde Observatoriums hjemmeside. De koster 175 kr. for voksne og 125 kr. for børn (det anbefales, at børn mindst er 10 år gamle.)