Vi er i årets mørkeste tid, men mange steder bliver der aldrig helt mørkt. Det bliver der dog ved Brorfelde Observatoriebakke; her ses månen og stjernerne tydeligt på nattehimlen, og hvis man er heldig, kan både Mælkevejen og Mars ses med det blotte øje.

I 2013 blev Brorfelde Observatoriebakke fredet på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening. Observatoriet ligger i området Brorfelde, også kendt som “de sjællandske alper”, som Danmarks Naturfredningsforening var med til at frede i 1978. Området besidder enestående landskabsværdier med plateaubakker samt geologiske, biologiske og kulturhistoriske værdier.

Brorfelde Observatorium
På Brorfelde Observatoriebakke ligger det observatorium, som i mange år har været feltstation for Københavns Universitet. Tidligere var det astronomisk observatorium for rumforskning i Danmark. Da observatoriet i år 2009 blev sat til salg af Københavns Universitet, var der mange forskellige forslag om, hvad det kunne bruges til. Der var blandt andet tale om efterskole, boliger og erhvervsområde.

Danmarks Naturfredningsforening så dog et helt andet potentiale i den magiske bakketop: Om natten er området nemlig fuldstændigt mørkt.

“Observatoriebakken er et unikt sted i naturen, hvor himmelrummet viser sig fra sin mest fascinerende side”, siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Observatoriet har Danmarks største stjerneteleskop og har været med til at sætte varige spor i astronomiens historie. Her har man blandt andet lavet nøjagtige målinger af stjernernes positioner og opdaget små himmellegemer i solsystemet. Disse ting har kun været mulige, fordi nattens mørke er unikt på netop dette sted.

Foto: Matthew James

Leder af Brorfelde Observatorium, Julie Kirstine Bouchet, er glad for, at mørket er fredet og for stedets særlige historie: “Mørket er jo efterhånden ved at være en eksotisk mangelvare – især her på Sjælland. På Brorfelde Observatorium er mørkefredningen én af vores store aktiver”.

Mørket omfavner og indsnævrer
I mørket på Brorfelde Observatoriebakke bliver alle sanser skærpet. Øjnene bliver skarpere, ørerne bliver længere, og huden reagerer hurtigt på varme og kulde. De fleste oplevelser i mørke bliver mere intime, og kroppen vil huske følelsen af spænding og glæde, når det første stjerneskud ses igennem teleskopets lille glasøje.

Brorfelde Observatoriebakke danner rammer for oplevelser, som ikke er mulige at få andre steder.

“Vi er glade for, at vi kan invitere vores gæster ud at se Mælkevejen med det blotte øje og tilbyde dem den vilde oplevelse, det kan være at lytte efter flagermus eller bare sidde i mørket og sanse”, siger Julie Kirstine Bouchet.

Fordi vores syn bliver skærpet i nattemørket, er der rødt lys i Brorfeldes fire kupler efter mørkets frembrud. Hvidt og gult lys kan nemlig ødelægge nattesynet, og det tager minimum et kvarter for øjnene at genoprette det.