Det begyndte med en idé om at styrke fællesskabet blandt ældre borgere, og efter flere måneders arbejde er ideen nu blevet til kulturkataloget ”Stjernestunder”. Kataloget indeholder et væld af unikke aktiviteter, som i vinterhalvåret skal skabe rammen om nye fællesskaber blandt ældre borgere i Holbæk Kommune.

Kulturkataloget Stjernestunder byder på en palet af tilbud. Det er eksempelvis muligt at blive sømand for en dag på Holbæks gamle skibsværft, hvor der vil være rundvisning og fællessang. Borgere kan også prøve kræfter med maleri og keramik på Holbæk Slot Ladegaard, genopleve 1950érnes landsbysamfund med sang og mad i Andelslandsbyen Nyvang eller tage til Brorfelde Observatorium. Her kan man gense den elskede oprette-komedie ”Mød mig på Cassiopeia” eller høre om de sjællandske alper, der omgiver Brorfelde Observatorium.

Titlen ”Stjernestunder” refererer til det, Holbæk Bibliotekerne og de øvrige arrangører ønsker at give målgruppen:

– Stjernestunder er gode, kulturelle og værdifulde oplevelser, der sætter følelser og tanker i gang. Det vil vi gerne være med til at give vores ældre medborgere, og derfor har vi samlet en masse af den slags arrangementer i kataloget, fortæller Pil Hodal, der er projektleder på Holbæk Bibliotekerne.

Alle arrangementer er skabt i samarbejde mellem foreninger, kulturinstitutioner og frivillige borgere. I forsøget på at skabe aktiviteter, der matcher målgruppen, har det været vigtigt for arrangørerne at inddrage ældre borgere fra første spadestik af projektets tilblivelse. Derfor er seniorer med til at planlægge og afvikle aktiviteter.

Et frirum med fællesskaber
Andelen af borgere med demens stiger. Det samme gør behovet for hjælp og omsorg for de demensramte og deres pårørende. Det har derfor været vigtig for arrangørerne at sammensætte arrangementerne, der også kan rumme mennesker med demens. Et andet formål med arrangementerne er derfor også at skabe et frirum for mennesker med demens og deres pårørende, hvor de har mulighed for at møde andre ældre borgere i Holbæk Kommune – og måske ovenikøbet skabe nye fællesskaber i dette frirum.

Aktiviteterne foregår i vinteren 2018/2019. Nogle er gratis at deltage i, mens andre koster 25-120 kroner. Kataloget kan findes på caféer, biblioteker, plejecentre og kulturinstitutioner i Holbæk kommune.