EFTERÅRSFERIE: Uge 42 betyder for mange vestsjællandske familier, at sommeren forlænges med en uge sydpå. Måske skal destinationen også nydes i lejet bil, og her oplever GF Forsikring i Holbæk, at det kan give anledning til usikkerhed.

Mallorca, Gran Canaria og Cypern byder på lidt ekstra varme og sol, inden vinteren for alvor sætter grå spor herhjemme. Måske vil man leje bil, og så melder stressen sig for mange:

Man står der i hotellets lobby eller i en travl ankomsthal i lufthavnen og bliver præsenteret for papirer og spørgsmål om forsikring. Hvad skal man svare? For man vil jo gerne være på den sikre side.

– Når vi bliver spurgt om, hvad man skal være opmærksom på, når man lejer bil i udlandet, så svarer vi først og fremmest selvrisiko, fortæller Charlotte Wiik, leder af GF Vestsjælland, der har kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk.

Undgå dobbeltforsikring
I de fleste tilfælde er udlejningsbilen kaskoforsikret, tyveriforsikret og ansvarsforsikring, når man lejer bil inden for EU. Men du kan blive præsenteret for en ekstra forsikring for at slippe for selvrisiko, udlejningsfirmaet vil nemlig gerne tjene ekstra.

– Hos os i GF dækker rejseforsikringen op til 10.000 kr. i selvrisiko på en lejet bil, motorcykel, knallert og scooter. Så her er det værd at være opmærksom, for mange skader kan klares for det beløb. Selve billejen er jo dyr nok i forvejen, og derfor kan man overveje at spare på selvrisikoforsikringen, uddyber Charlotte Wiik.

Forsikring af dig selv
Det er ikke kun udlejningsbilen, der kan få skrammer, når hårnålesving og bjerge forceres på årets efterårsferie under sydlige himmelstrøg. Går det rigtig galt, og kommer du selv til skade er både rejseforsikring og ulykkesforsikring også nødvendig.

– Vi ved desværre, at mange fortsat bevidst eller ubevidst glemmer rejseforsikringen, og det kan få store konsekvenser, hvis det der skulle have været en afslappende ferie, ender med trafikuheld eller et andet uheld, som kræver lægehjælp og måske indlæggelse, fortsætter Charlotte Wiik.

DÆKKER/DÆKKER IKKE? Ingen har lyst til at blive præsenteret for erstatningskrav, hvis udlejningsbilen bliver skadet. Men pas på med at sige ja til for mange forsikringer, lyder rådet fra GF Forsikring i Vestsjælland. Foto: GF Forsikring

Kræver tilskadekomsten fx et ambulancefly hjem til Danmark, så kan det koste flere hundrede tusinde kroner, og det betaler hverken den danske stat eller ferielandet, fx koster det i omegnen af 500.000 kr. at blive fløjet hjem fra Grand Canaria. Det blå kort giver nemlig kun ret til hjælp på samme vilkår som borgerne i det land, man befinder sig i og det vil sige ikke hjemtransport.

Det anbefales på det kraftigste, at man hjemmefra får et overblik over ens forsikringer – dels for at undgå dobbeltforsikret i forhold til lejebil, dels for at finde ud af, hvordan og om man er dækket, hvis man bliver syg eller kommer til skade i det land, man rejser til, oplyser GF Forsikring.

Når du lejer bil, har du brug for disse forsikringer:
• Ansvarsforsikring. Er som regel inkluderet i billejen. Kaldes bl.a. for Liability Insurance (LI).
• Kaskoforsikring: Er som regel inkluderet i billejen. Kaldes bl.a. Collision Damage Insurance, Collision Damage Waiver eller LDW: Loss Damage Waiver, som typisk er kasko inkl. tyveriforsikring.
• Tyveriforsikring: Er som regel inkluderet i billejen, kaldes fx Theft Protection Coverage eller Theft Waiver.
• Ekstra kaskoforsikret: Du skal tjekke, hvad der følger med i den kaskoforsikring, der er inkluderet i billejen. Måske er der ting som kaskoforsikringen ikke dækker, fx glas, lygter, undervogn eller fælge. Det er skader som ofte sker, så her kan det være en god ide at supplere med ekstra kaskoforsikring.
• Selvrisikoforsikring: kaldes fx for Super Collision Damage Waiver eller Super Cover Damage Waiver. Denne er typisk ikke inkluderet i biludlejningsprisen. Med forsikringen undgår du at blive opkrævet selvrisiko, hvis der sker en skade på bil, MC, scooter og knallert, som du selv er skyld i. Tjek om din rejseforsikring dækker selvrisiko på udlejningskøretøj.
Hvis du bliver opkrævet selvrisiko af udlejningsfirma, så vil dit forsikringsselskab bede dig om at fremvise lejekontrakt, dokumenter for betaling af selvrisiko og skaderapport fra udlejningsfirmaet. Det er en betingelse at køretøjet var ansvars-, tyveri- og kaskoforsikret for at få dækning.
Derudover har du brug for disse forsikringer, når du rejser ud af landet:
• Ulykkesforsikring: Dækker hvis en skade giver varige men, dækker også selvom skaden er sket i udlandet.
• Rejseforsikring: Dækker bl.a. hospitalsindlæggelse og hjemrejse (det blå EU-kort tilbyder kun hjælp på samme vilkår som landets borgere).
• Indboforsikring med ansvarsforsikring: Dækker fx ejendele, hvis man bliver bestjålet eller får indbrud på hotelværelset, eller hvis der sker indbrud i udlejningsbil. Dækker også, hvis man kommer til at skade andre eller andres personers ting og bliver gjort erstatningsansvarligt.