Søndag har Holbæk Kommune sendt et såkaldt samlingsforbud i høring. Det er første skridt mod at få rockernes tilholdssted på Østerstræde i Holbæk lukket. Forbuddet kommer oven på en række utryghedsskabende hændelser forskellige steder i byen.

”Alle skal kunne færdes trygt og sikkert. I hele kommunen og på alle tider af døgnet. Rockernes tilstedeværelse og de begivenheder, vi har været vidne til i den seneste tid, skaber utryghed i området. Det vil vi ikke acceptere, og derfor gør vi, alt hvad vi kan, for at sætte en stopper for det”, fortæller Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

Holbæk Kommunes forbud følger af “Lov om forbud mod anvendelse af bestemte ejendomme som samlingssted for en gruppe”, som giver en kommune mulighed for at nedlægge forbud mod, at en ejendom anvendes som samlingssted for blandt andre rockere eller bander, hvis det medfører en væsentlig ulempe eller utryghed for de omkringboende.

Ikke muligt tidligere
Holbæk Kommune har tidligere arbejdet på at lukke stedet, men det var på daværende tidspunkt ikke muligt ifølge loven. Bandepakke 3, som trådte i kraft sidste sommer, og den seneste tids ballade i byen betyder imidlertid, at kommunen nu vurderer, at den kan udstede et forbud mod, at rockerne samles på stedet.

”Det er ikke en ny ting, at vi ønsker at slippe af med tilholdsstedet, men vurderingen har tidligere været, at loven ikke gav os den mulighed. Nu er situationen eskaleret, og utrygheden taget til, og det handler vi konsekvent på”, siger borgmesteren.

Lukket klubhus
Holbæk Kommune er forpligtet til at sende forbuddet i høring, og det er nu sket. Når de otte dages høring er gået – og forudsat at der ikke kommer nye oplysninger frem i forbindelse med den – træder forbuddet i kraft og gælder i første omgang i tre måneder. Det betyder, at personer med tilknytning til rockermiljøet ikke må samles på adressen, og at det således ikke kan fungere som klubhus.