Tre gange i løbet af efteråret får Observatoriet ved Brorfelde besøg af førende forskere indenfor astronomi. Hør om solsystemets oprindelse, om jagten på exoplaneter og mød manden bag ESA-satellitten Gaia.

Hvorfor er vi her? Hvordan måler vi i universet? Og findes der liv andre steder? Tre aktører er gået sammen om at hive himmelrummet lidt tættere på det voksne publikum.

Fordragene afholdes i Hovedbygningen, tidligere samlingspunkt for forskerbyens astronomer og andre medarbejdere. Foto: Brorfelde Observatorium

Folkeuniversitet Tølløse, den astronomiske forening, Brorfelde Astronomiske Vennekreds, og Brorfelde Observatorium præsenterer tre aftener med spændende oplæg, en gennemgang af den aktuelle stjernehimmel og, hvis vejret er til det, udendørs observation på stjernehimlen. I foreningshuset, Astronomernes Hus, vil det være muligt at opleve radioteleskopet i baghaven.

Astronomi er for alle
Den 12. september skruer Henning Haack tiden tilbage til solsystemets oprindelse, og lader gæster komme tæt på meteoritter, der har muliggjort den fortælling. Han udforsker menneskets spørgsmål om, hvorfor vi er her, og om der er liv andre steder.

Den 10. oktober ser Hans Kjeldsen nærmere på Kepler-missionen og fortæller om, hvordan målemetoderne har udviklet sig igennem årene, så vi nu kan afgøre planeters fysiske dimensioner og kemi.

Den 14. november vil gæster rejse med tilbage til Brorfelde i 50’erne, hvor Erik Høg startede sin karriere med målinger af stjerners positioner bare 21 år gammel. Han fortæller om sit arbejde først som ung astronom i Danmark og siden efterspurgt på verdensplan.

”Astronomi er for alle, og derfor er jeg er rigtig glad for, at dette samarbejde resulterer i tre foredrag, hvor anerkendte og meget dygtige forskere formidler deres viden i øjenhøjde,” siger leder af Brorfelde Observatorium Julie K.L. Bouchet

”Afholdelse af foredrag i Folkeuniversitet regi har været en tilbagevendende begivenhed i foreningen, og vi glæder os til at fortsætte dette i samarbejde med Brorfelde Observatorium”, siger Jeppe Nicolaisen, formand for Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Praktisk information
Alle tre foredrag kan købes for 250kr., mens entré til et enkelt koster 125kr. Billetter sælges online via Brorfelde Observatoriums hjemmeside, www.brorfelde.dk

Henning Haack. Privatfoto.
Hans Kjeldsen. Foto: Aarhus Universitet
Erik Hoeg. Foto: Københavns Universitet