De danske indbrudstyve er snu og tilegner sig adgang alle steder, der kunne være et fornuftigt udbytte for dem. Det betyder, at det ikke kun er de danske hjem og butikker, der interesserer tyvene, men bestemt også byggepladserne.

Massiv mængde tyverier på danske byggepladser
Når det kommer til tyverier, er det ikke kun den private dansker, der får stjålet ting af både høj økonomisk værdi og affektionsværdi fra sit hjem. Tyvene går i det hele taget efter alt af høj værdi, der kan sælges videre og dermed omdannes til penge, uanset stedet. Byggepladser er også begyndt at lide under høje indbrudsrater igen, da mange bygherrer rundt om i landet oplever store problemer med indbrud på deres byggepladser. Det er især om natten og i weekenden, hvor byggepladsen står tom for håndværkere, at tyvene ser deres snit til at stjæle alt hvad de kan komme i nærheden af.

Byggepladser har stadig store problemer med tyveri. Foto: Bagger Låse, Holbæk

Hvorfor er byggepladser interessante for tyvene?
Danmark er et land, der er præget af rigtig mange indbrud hver eneste dag, og Danmark har faktisk førstepladsen i EU med flest indbrud pr. indbygger. På byggepladsen stjæler tyvene alt fra værktøj og byggematerialer til brændstof – de går altså efter stort set alt hvad der efterlades på byggepladsen efter fyraften. Selvom de fleste byggepladser sikrer sig grundigt med hængelåse på indhegningen og husker at få redskaber og materialer låst inde i containere, er dette ikke nok for at holde de udspekulerede indbrudstyve ude. Tyvene har forskellige metoder, så de nemt og hurtigt kan tilegne sig adgang til byggepladserne – selv til de aflåste containere, og det koster firmaerne dyrt.

Flere efterspørger tyverisikring
Statistikken for indbrud på byggepladser var ellers faldet markant de seneste år, men i 2017 tog kurven igen et ryk opad, hvilket understøtter håndværkernes oplevelse af flere og flere indbrud på de danske byggepladser. Nye tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af anmeldte tyverier på byggepladser i første kvartal af 2017 steg med 10,2 %, 15,3 % i andet kvartal og hele 18,4 % i tredje kvartal 2017. Derfor er det heller ikke underligt, at flere håndværkerfirmaer efterspørger tyverisikring på deres byggepladser.

Bagger Låse & Alarm A/S, som er lokal låsesmed i Holbæk oplever også større efterspørgsel på sikring af byggepladser i både Holbæk og resten af Danmark. Thomas Bagger, som er medejer af Bagger Låse, udtaler: ”Opmærksomheden omkring tyverisikring af virksomheder og boliger i Danmark p.g.a. vores 1. plads i EU med flest indbrud pr. indbygger har betydet, at de indbrudstyve som ikke har så let ved at bryde ind i private hjem længere, er rykket over til at forsøge sig med f.eks. byggepladser”.

Thomas Bagger mener dog at byggepladserne kan blive endnu bedre til at sikre sig og tilføjer: ”Der findes meget professionelle sikringsløsninger målrettet byggepladser som mange bygherrer ikke overvejer. Vi har grundigt testet de nye anråb-systemer, som fanger uvedkommende på byggepladsen om natten og udsender en advarsel over højttalerne, hvilket har vist sig at kunne formindske tyveri med helt op til 90%”.

Thomas mener dog at det ofte kan være en økonomisk udfordring for mange byggepladser: ”Nogle bygherrer tænker ofte at de kan spare sikringsudgiften væk, fordi de i forvejen er presset på udgifterne og tidsplanen, men når byggebranchen i sidste ende kan spare op mod 600 mio. kr. på at optimere sikkerheden på byggepladsen, kan det godt betale sig”.

Ønsker du gratis gode råd om sikring af byggepladsen, kan dette findes på Baggers hjemmeside her.