Den danske sommer har i år budt på et historisk dårligt vejr. Men der er ingen grund til at gå i gang med endnu et slag Ludo. I stedet kan man tage på museum i Vestsjælland.

Museumsdirektør Eskil Vagn Olsen er ikke begejstret over sommeren, men er alligevel ikke helt utilfreds: ”Min egen sommerferie regnede og blæste væk, men jeg har i det mindste kunnet glæde mig over, at det var museumsvejr”.

Flere besøg på museerne

Den dårlige sommer har da også givet mange besøgende på flere af Museum Vestsjællands afdelinger. Specielt i Nordvestsjælland, hvor Odsherred Kunstmuseum og Holbæk Museum har budt markant flere gæster velkomne end i 2016. ”Måske handler det også om, at vi har fået en hel del presseomtale af netop de udstillinger, der er åbnet på de to afdelinger,” fortæller direktør Eskil Vagn Olsen. ”Både Vestindien og Røde Mor er udstillinger, der udover de lokale også tiltaler det københavnske publikum, hvor mange af dem har sommerhus på Vestsjælland. Så de har været motiveret for at dyrke det kulturelle i ferien.”

Gode tilbud
Det ser ud til at regnen og blæsten fortsætter, så der er fortsat mulighed for at krybe i ly på en af museets mange afdelinger. F.eks. kan man i Odsherred besøge Malergården, kunstmuseet i Asnæs eller det kulturhistoriske museum på Annebjerggaard. Hvert af museerne byder på unikke oplevelser; der er udstillinger og aktiviteter af forskellig art.

Kunstmuseet viser fortsat særudstillingen ”Røde Mor”, og august byder på flere omvisninger på alle tre museumsafdelinger i Odsherred. Savner du solen, kan du på det kulturhistoriske museum besøge udstillingen ”Solens Land” – om den fascinerende bronzealder, hvor det var varmere og måske også mere solrigt end i nutidens Midt- og Vestsjælland. Det er også på Annebjerggaard, at du kan se særudstillingen ”Det skider vi på” – en udstilling om lokummer og etagevask fra før, wellnessbaderummet blev standard.

Vestindien 100-års jubilæum
Holbæk Museum er altid et besøg værd. De fine gamle bygninger, der omkranser den hyggelige gårdhave, rummer bl.a. historier om den rige købmand, arbejderfamilien og om Knabstrup Keramikfabrik.
Årets nyhed er udstillingen ”Vestsjælland/Vestindien” om de vestsjællandske forbindelser til Danmarks gamle tropekoloni i Caribien.

Oplevelsesjagt med Vester
Kalundborg Museum har denne sommer et tilbud om en spændende skattejagt, hvor man kan jagte middelalderens historie på museet, i Kalundborgs gamle bydel, højbyen – og på Vestborgen, der også ligger lige ved museet.
Skattejagten fortsætter med nye temaer på Sorø Kunstmuseum og Vikingeborgen Trelleborg. Man kan købe én eller alle 3 jagter på de deltagende museer eller på Visit Vestsjællands hjemmeside.

Hvis vejret fortsat ikke arter sig, har Museum Vestsjælland også afdelinger i Slagelse, Skælskør, Flakkebjerg, Sorø og Ringsted, der alle er parate med gode oplevelser og udstillinger.

Museet hjem i stuen?
Men hvad gør den kulturhungrende vestsjællænder eller sommerhusgæst, hvis regnen virkelig siler ned, og det ikke er til at komme uden for en dør?
Han (eller hun) downloader naturligvis Museum Vestsjællands nye Podcast via museets hjemmeside!

I godt 45 minutter guider historiker Sarah Sander Laugesen lytteren sikkert igennem tre spændende aspekter af Odsherreds historie. Undervejs kan du bl.a. høre kunsthistoriker Jesper Knudsen fortælle om Odsherredsmalerne, følge med på jagt efter ”Hovsa-missilet” på museet Fællesmagasin og høre om ungdommens jagt på feriekærester i sommerlandet. Emma Gad giver også gode råd med på vejen.
Podcasten fra Odsherred er allerede blevet meget positivt modtaget, så museet planlægger at udvide med historier fra de øvrige midt- og vestsjællandske kommuner.

For yderligere oplysninger kontakt museumsdirektør Eskil Vagn Olsen, tlf. 41379256, mail evo@vestsmuseum.dk.