Det skorter ikke på overskrifter om frafald på ungdomsuddannelserne. Hvad kan der gøres for at forhindre det? Hvad koster det samfundet? Hvor mange procent gennemfører? Men hvad med historierne bag tallene?

For det sker næsten altid, at nogen dropper ud af skolen, af fællesskabet, af drømmen om at gennemføre. De tilbageværende får deres hue, deres hyldest og fremtidsmulighederne. Det er dem, der bliver skrevet om og får likes på de sociale medier. Men hvad med dem, der falder fra? Det tager Holbæk Teater nu fat i i musikforestillingen “De Frafalde”, der har premiere den 11. februar.

Musikforestillingen De Frafaldene giver ordet til dem, der ikke klarer sig igennem i første hug og ikke bare skøjter afsted på livets lykkelige landevej. Hvorfor dropper de ud? For selvom vi måske er verdens lykkeligste folkefærd, er det de færreste af os, der går den lige vej igennem livet.

Med forestillingen sætter Holbæk Teater fokus på et emne, der har været en varm kartoffel i mange år – ikke mindst blandt politikere. Og det er ikke blevet mindre aktuelt. Siden erhvervsuddannelserne i 2015 fik et adgangskrav på mindst 2 i dansk og matematik, er der endnu meget lidt viden om, hvor de ca. 5.500 der årligt ikke lever op til kravene. For ikke at tale om den nuværende debat om uddannelsesloft på de videregående uddannelser.

Kedelig rekord gav den gode idé
Ideen opstod, da det kom frem, at Vestsjælland, har Danmarksrekord i frafald på ungdomsuddannelserne.

“Kort tid efter fandt vi Ungdomsbureauets udgivelse “De Frafaldne”, som netop sætter fokus på de personlige beretninger af kød og blod bag de store politiske armbevægelser, tal, analyser og statistik. Og det såede kimen til det, der om ganske kort tid er en musikforestilling,” fortæller teaterleder Brian Kristensen.

Siden mødtes de med Ungdomsbureauets medstifter Olav Hesseldahl og fik grønt lys til at bruge bogen som inspiration. I manuskript-fasen har Holbæk Teater fået lokale borgere og følgere af deres Facebook-side til at dele deres personlige historier om at “falde igennem” eller “falde fra”. Et udvalg af disse fortællinger, digte og tekster er taget med i manuskript og sangtekster.

Og Olav Hesseldahl er glad for initiativet: “Vi startede i sin tid De Frafaldne som et forsøg på at skabe en mere blød, nænsom og tæt-på oplevelse af ungdomslivet. Alt bliver sgu så tal-fikseret og –beskrevet. Selvom bogen er faktion, så er den også spændende at læse som rå-ærlig litteratur. Derfor er vi selvfølgelig vildt glade og begejstrede for at Holbæk Teater laver forestillingen. Frafaldet er stadig højt, og der er brug for at forstå hvad det handler om på flere måder.”

Alt det vi ikke poster på Facebook, men alle kender…
Brian Kristensen og Kristoffer Møller Hansen har altid haft et hjerte for at udfordre tabuer og iscenesætte hudløst ærlige historier. Og nu gør de det igen.

For der er masser af tabuer og skamfuldhed forbundet med ikke at slå til og passe ind i de udstukne rammer. Emner som mange af os kender, men få af os skilter med. Og da slet ikke på de sociale medier i jagten på anerkendelse og flere likes.

“Når man ser på historierne bag, handler det jo om noget, der er vedkommende for os alle. Livets op- og nedture, ordblindhed, manglende selvtillid, længslen efter at blive set og elsket, som den vi er. Men når man bevæger sig på en motorvej af målsætninger, karakterer, forventninger og karriere er det nemt, at føle sig “uden for nummer”. Men vi kender det jo i alle aspekter af livet”, siger Kristoffer Møller Hansen.

I De Frafaldne er det de to unge skuespillere Henrik Blauner Clausen og Sophie-Marie Jeppesen, der spiller de unge, fortæller og synger deres tanker, frustrationer og fortællinger. Giver dem kød, blod, følelser og musik. Musikken er komponeret af Oliver McEwan.
Musikerne vil være med live på scenen under alle forestillinger. Og scenografi og kostumer er inspireret af Henrik Kvium. Aldersgrænse 14-15 år.

Musikforestillingen De Frafaldne har premiere den 11. februar og spiller frem til 4. marts på Holbæk Teater.