Siden 2007 har alle haft ret til gratis alkoholrådgivning og behandling gennem kommunen. Det er der desværre ikke nok, der ved, og i dag går der cirka 11 år, før en alkoholmisbruger søger hjælp hos kommunen. Derfor fortsætter Alkohol & Samfund sammen med TrygFonden RESPEKT-kampagnen, der skal oplyse danskerne om, at der er hjælp at hente i deres kommune.

Når Alkohol er hverdagskost
”Antallet af borgere, der kommer i behandling gennem de gratis kommunale behandlingstilbud, står i skærende kontrast til omfanget af alkoholmisbrug. I 2014 kom ca. 14.000 i behandling, men ifølge Statens Institut for Folkesundhed er 140.000 danskere afhængige af alkohol og 585.000 har et skadeligt højt forbrug.
Det er kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling og oplyse til borgerne og deres familie, hvor de kan søge hjælp.
Der er god grund til at få flere i behandling. Ifølge en ny meningsmåling blandt de 30-70 årige har 53 procent af danskerne en eller flere personer i familien, vennekredsen eller blandt kollegerne, der efter deres mening, drikker for meget.

Meget andet end Antabus
Ifølge en meningsmåling forbinder 61 procent alkoholbehandling med Antabus og 25,8 procent forbinder den med en periode, hvor man er isoleret fra resten af samfundet. En af de pointer, kommunerne bør oplyse mere tydeligt om er netop, at et behandlingsforløb ikke altid betyder Antabus eller isolation fra resten af samfundet.

”Der er mange velfungerende alkoholmisbrugere, der fortsat har job, familie og god økonomi, men bag facaden opløser alkohol tilværelsen bid for bid. Hvis de overhovedet skal overveje at gå i behandling, skal de nemt kunne finde oplysninger om mulighederne for at gå i alkoholbehandling uden at være væk fra familien og fortsat være tilknyttet arbejdsmarkedet. Det er vigtigt at udbrede kendskabet til alkoholbehandling, som er ligeså veldokumenteret som behandlingen af mange andre tilstande,” siger overlæge Ulrik Becker.

Tag første skridt – du vil aldrig fortryde det
Det allersværeste for en drikkende eller en pårørende er at anerkende problemet og gøre noget ved det. Det skyldes blandt andet frygt for omverdenens reaktion.
Men dem, der først har prøvet opmuntringerne, anerkendelsen og klappene på skulderen, ville bare ønske, at de havde fået hjælp noget før. Tænker du på at tage første skridt, så kontakt din kommune direkte eller gå ind på hope.dk.

Kontakt Holbæk Rådgivningscenter på  tlf.: 72 36 40 90 eller mail:misbrugcentret@holb.dk, hvis du har brug for hjælp.