Gå en tur rundt om din nabos hus, når han er på ferie. Tøm hans postkasse og stil nogen gange din bil i hans indkørsel. Det er nogle af de konkrete råd den kommunikationsansvarlige hos Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen giver til borgere i politikredsen.

Af Tina Friis Hansen
Foto: Stock.adobe.com

Indbrudstyvene har i en lang periode holdt sig i skindet i Midt- og Vestsjællands Politikreds. Men indenfor de sidste tre-fire uger har der været en stigning i indbrud i private boliger i Holbæk.

– Det er vigtigt, folk hjælper hinanden. Vi har netop pågrebet en indbrudstyv, som stod bag tre indbrud i Holbæk. Vi fik fat i ham, fordi årvågne naboer studsede over, at der gik nogle rundt i huset med lommelygter. De ringede til politiet med det samme, siger Carsten Andersen.

Han opfordrer til, at borgerne hellere ringer en gang for meget – end en gang for lidt. Hvis man ser tyve i færd med at rode rundt i et hus, skal man ringe alarm 112, så politiet kan rykke ud.

indbrud

– Der kan jo være en patruljevogn lige i nærheden, som kan være hurtigt fremme, så derfor skal man ringe 112. Hvis man ser noget mistænkeligt eller en fremmed person kører rundt på villavejen, kan man altid spørge vedkommende, om han har brug for hjælp. Det får mange til at stikke af, hvis ærindet ikke tåler dagens lys, siger den kommunikationsansvarlige.

Gem smykkerne for tyven!
Der er meget man kan gøre, for at gøre det svært for indbrudstyvene. Mange gemmer deres smykker i soveværelset. Det gør det nemt for tyvene at få fat i uerstattelige arvestykker fra oldemor. Derfor er rådet fra politiet, at man er kreativ og finder på andre steder at gemme smykkerne.

– Vær lidt kreativ! Lad som om, du er en tyv hjemme hos dig selv, og prøv at gøre det svært for vedkommende ved at gemme smykkerne flere forskellige steder i boligen – og ikke i soveværelset, siger Carsten Andersen.

Her kommer nogle gode råd:
• Hvis du skal på ferie, så få din nabo til at tømme din postkasse, stille sin bil i din indkørsel og gå ture rundt om dit hus.
• Køb et tænd-/sluk-ur, hvor du indstiller dine lamper til at tænde og slukke på forskellige tidspunkter af døgnet. Et ur kan købes fra 39 kroner og opefter.
• Vær skeptisk overfor gode tilbud på fx Den Blå Avis (dba.dk). Hvis en mobiltelefon er meget billig, så er det nok fordi, det er bedrageri eller hæleri.
• Udlevér aldrig dit CPR-nummer til nogen over nettet eller pr. telefon. Ej heller dine bankkontooplysninger.
• Ring altid 112, hvis du ser indbrudstyve i aktion. Ring 114, hvis du studser over noget, der virker mistænkeligt i dit nærområde.