Her lavede Johanne kaffe med Rich´s og Alfred gemte våben i kakkelovnen.

I 1938 flyttede Familien Jacobsen ind i en lille 2½ værelses stuelejlighed i Klosterstræde 8. Alfred og Johanne Jacobsen havde i alt 11 børn (artiklen fortsætter under billedet).

holbaek-familie
(Foto: Museum Vestsjælland)

Alfred var havnearbejder, og havde forskelligt løst arbejde. Fritiden blev flittigt benyttet i familiens kolonihave og til fiskeri fra egen båd. På den måde skaffede man ekstra forsyninger til den travle og nøjsomme husholdning, som blev varetaget af Johanne, der i perioder også havde ekstrajobs uden for hjemmet.

Museet har gennem interviews med børn og børnebørn fået den autentiske historie om familien Jacobsen og livet i og omkring lejligheden i Klosterstræde. Med søskendeflokken som konsulenter og hjælp fra privatpersoner og institutioner er det lykkedes at skaffe møbler og andre genstande, og ad den vej genskabe lejligheden som den så ud omkring 1940. Inventaret er ikke museumsgenstande og derfor må man gerne røre ved tingene hos familien Jakobsen.

Udstillingen i Klosterstræde 8 fortæller således både historien om familien Jacobsen, og illustrerer samtidig hverdagslivet for en typisk arbejderfamilie i 1940’ernes Holbæk, som kunne være hårdt, da Alfred som kommunist måtte gå “under jorden” i de sidste besættelsesår.