holbæk artEn fantastisk palette af nye Holbæk Art kunstnere kan opleves i uge 34.

Holbæk Arts kurator for 2016, mag.art. Dina Vester Feilberg, har valgt både ambitiøst og modigt med en spændende gruppe af anerkendte, danske og udenlandske kunstnere.

Hos Holbæk Art arbejdes der lige nu på fuld kraft med forberedelserne til sommerens store kunstevent i uge 34, hvor nye gavle og facader i bymidten bliver lærred for professionel samtidskunst af høj karat.

John Kørners perlerække af fremtrædende danske kunstnere med verdensrenommé fra eventet i 2014 tilføjes i år en spændende gruppe af lige så markante og anerkendte danske og udenlandske kunstnere, der er udvalgt af den nye kurator Dina Vester Feilberg, og styrker den samling, der allerede udgør Holbæk Art.

-Jeg har udvalgt en række kunstnere med en stærk og klar praksis, hvor resultatet vil være markant og vedkommende, siger kurator Dina Vester Feilberg og fortsætter:

– Ligesom mange kunstnere i dag skifter frit og ubesværet mellem forskellige medier, har jeg ønsket at samle et hold af kunstnere, der viser en rig variation af udtryk og greb. Kunstnergruppen for Holbæk Art 2016 er derfor sammensat, så den repræsenterer et alsidigt mix af udtryksformer.

Kunstnerne har både rødder i Danmark og i den store verden, og 2016-holdet består af toneangivende, etablerede navne heriblandt flere stjerner fra den internationale kunstscene:

Stjerne til Holbæk

Janaina Tschäpe, som bor og arbejder i New York og Rio de Janeiro, er en stjerne på den internationale kunstscene, som nu daler ned midt i Holbæk, hvor byens borgere og andre kunstinteresserede får et af hendes underfulde, sanselige værker ”foræret” – og tilmed i kæmpeformat.

Udgangspunktet for Janaina Tschäpes værk er maleri, der skildrer et personligt og intimt øjeblik, hvor hun har iagttaget sin sovende datter:

-Janaina Tschäpe tager udgangspunkt i et maleri, som er figurativt, men i det nye værk opløses de genkendelige former som f.eks. datterens ansigtstræk, der i vægmaleriet bliver til farvede felter og abstrakte former, forklarer Dina Vester Feilberg og fortsætter:

-Bevægelsen fra det private til det offentlige og processen, hvor et intimt, personligt øjeblik bliver inspirationen for et offentlig værk, er typisk for Janaina Tschäpes arbejde, ligesom den stadige penduleren mellem figuration og abstraktion. Man kan sige, at det værk, som skabes i Holbæk bærer erindringen om øjeblikkets sansning af den sovende datter, der omsættes i det kunstneriske sprog og de farver og former, der er unikke for Janaina Tschäpe, forklarer hun.

Værker der byder den besøgende velkommen

Den østrigske kunstner Eva Schlegel har udstillet på Biennalen i Venedig og er repræsenteret på en lang række museer i Europa. I Holbæk vil vi opleve hende med et nyt, figurativt kæmpeværk på en centralt placeret gavl lige overfor Holbæk Station.

Eva Schlegel maler på betonplader, og hendes arbejde kan følges af publikum i kunstugen i en stor atelierhal på Holbæk Havn.

Værket til Holbæk Art vil kombinere de tre dele, Eva Schlegel normalt arbejder med, nemlig maleri, installation og fotografi med fokus på sidstnævnte og dialogen med beskueren:

– Eva Schlegel har i sit kommende Holbæk Art-værk fokus på fotografiet, der er blevet en væsentlig bærer af information i det moderne samfund, og hun vil møde verden og beskueren på en inviterende og åben måde, forklarer Dina Vester Feilberg og tilføjer, at hun håber, at dette udsagn også vil fungere som en invitation til publikum om at tage resten af samlingen til sig på turen rundt i byen.

Et overraskende synsbedrag

Venezuelanske Arturo Herrera er uddannet i USA men bor og arbejder i Berlin. Han er repræsenteret på førende kunstmuseer i hele verden og har modtaget en række prestigefyldte priser fra bl.a. Guggenheim og Pollock-Krasner Foundation.

Arturo Herrera har de sidste 15 år udviklet sit udtryk til at omfatte medier som både collager, malede træskulpturer, papir- og filtcollager og væginstallationer i stort format, ligesom han også maler direkte på galleriernes vægge – som det også vil blive tilfældet i Holbæk. Her bliver hans ”lærred” hele endegavlen på et lille byhus i en af Holbæks smalle gader.

Dina Vester Feilberg fortæller, at Arturo Herreras værk til Holbæk Art ikke bliver et typisk Arturo-værk, men at tilgangen er den samme, som i resten af hans produktion:

-Arturo Herrera vil i Holbæk arbejde abstrakt med en hel gavl og dens elementer, som han bearbejder og omformer, så der opstår et synsbedrag. Den del er typisk for Arturo Herrera, men hans Holbæk Art værk har ikke de sædvanlige organiske former, han plejer at arbejde med. I stedet får vi et overraskende, helt stringent værk, der leger med beskuerens perception, så man rystes i sin umiddelbare virkelighedsopfattelse og bliver svimmel eller forundret på sin vej ned ad gaden.

Abstraktion over en form

Julie Sass, som er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og New York University, vil i Holbæk kunne opleves med to sammenhængende værker.

Julie Sass tager i sin produktion ofte udgangspunkt i en geometrisk form eller et objekt, som hun undersøger i alle dets bestanddele.

Den dominerende form i de to store sammenhængende værker, hun skaber i Holbæk, er et bygningselement, som i forvejen er en del af de mure, hun maler på – nemlig bygningens dør.

Kurator Dina Vester Feilberg fortæller:

-Når man står overfor Julie Sass’ værker, så er der altid en invitation og noget velkendt i dem. Hun benytter en form, som her er rektanglet fra døren, og fortolker og trækker det lige præcist så langt, at det, selv om det er tvistet og vendt og drejet, stadig har bevaret sit grundudtryk.

Bløde former, klare farver og masser af energi

Charlie Roberts er født i USA, uddannet i Canada og har i mange år vært bosat i Norge. Han er kendt for sin polyhistoriske tilgang til emne, stil og teknik og låner frit fra både popkulturen, myter eller kunsthistorien. Typisk sammenkobler han også kendte former og figurer, uden at deres oprindelige betydning nødvendigvis bæres med i hans værk.

Charlie Roberts’ værker er skabt med energi og frygtløshed, hvor han typisk freestyler foran lærredet og i processen suverænt vælger det, som appellerer visuelt til ham i øjeblikket.

Dina Vester Feilberg fortæller:

– På gavlen i centrum af Holbæk kan vi glæde os til at få afsløret et maleri, der både er kraftfuldt og insisterende med masser af bevægelse og pangfarver. Med hensyn til motivet kan jeg afsløre, at Holbæk-værket ligger i forlængelse af Charlie Roberts’ arbejde med kvindekroppen i serien ”Sporty Girls” fra 2013.

Udsigten fra et vindue

Den svenske kunstner Anna Bjerger er uddannet i London, men bor og arbejder i Sverige, og hun er bl.a. repræsenteret på Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk.

Anna Bjerger interesserer sig særligt for anonyme fotografier, som hun finder på loppemarkeder eller i pulterrum. Fotografierne bruger hun som udgangspunkt for sine figurative værker, der ofte fokuserer på en enkelt detalje i forlægget.

I Holbæk bliver Anna Bjergers ”lærred” en triptykon, som hun placerer i tre blændede vinduesåbninger.

Anna Bjergers værk baserer sig på tre anonyme fotografier og skildrer udsigten ud over tre ukendte, urbane områder i fugleperspektiv.

-Det interessante bliver at se, hvordan Anna Bjergers værk vil ændre sig for beskueren, afhængig af hvor langt væk eller tæt på, man befinder sig, siger Dina Vester Feilberg og fortsætter:

-Det, der måske syner af abstrakte farvefelter på afstand, vil samle sig til et motiv, når man nærmer sig, og beskuerens bevægelse bliver på den måde afgørende for, hvordan motivet tolkes. Værket til Holbæk Art skriver sig på den måde ind i Anna Bjergers produktion, hvor hun netop arbejder med distance kontra tæthed og intimitet.

Uhøjtidelige totemfigurer

Fie Norsker er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006 og arbejder både med akvarel, maleri og keramik.

I Holbæk vil hendes værk ligesom Eva Schlegels blive malet på betonplader i atelierhallen ved Holbæk Havn, og efterfølgende opsat på en mur i byen.

Dina Vester Feilberg fortæller:

-Jeg kan godt afsløre, at jeg er meget glad for værket, som forener to motiver, der er kendetegnende for Fie Norskers produktion, nemlig totemfigurer og portalen, som hun her vil samle i en figur.

Dina Vester Feilberg tilføjer, at vi kan glæde os til et værk med interessante former og figurer, der trækker på alt det kulturhistoriske stof, som forbindes med riter og overgange, uden at værket er spor alvorstungt eller højtideligt.

Tankerne bag Holbæk Art

Med Holbæk Art er der således taget hul på en ny, original proces, som udvikler brugen af det offentlige rum og i et større perspektiv medvirker til at skabe dialog, identitet og branding af en traditionel, dansk provinsby.

Holbæk Kommune har ikke andre faste kunstmuseer men med Holbæk Art og kommunens andre kunstinitiativer, bl.a. Images Festivalen, er byen på vej til at blive et 100-værker stort, åbent museum, der sætter Holbæk på samtidskunstens Danmarkskort.

Den overordnede idé med Holbæk Art er at skabe et moderne, kunst- og museumsprojekt i byrummet i Holbæk med mulighed for en ny og anderledes dialog mellem de borgere, der ikke opsøger kunstmuseerne, og de toneangivende samtidskunstnere, som eksperimenterer med kunstens udtryksformer.

Holbæk Art er i dag en levende, velbesøgt ’udstilling’, som er åben og tilgængelig for alle, 24 timer i døgnet. Der gennemføres løbende kunstrundvisninger, og værkerne formidles i både trykt og digital form samt med projekter specielt målrettet børn og unge.

Fernisering

De nye kunstnere vil arbejde i byen fra midten af august frem til ferniseringen den 26. august klokken 13.30 på Holbæk Museum – hvor alle er velkomne.