Når kalenderen viser uge 35, fejrer Holbæk Bibliotekerne 120-års jubilæum. Det sker med en række spændende arrangementer, der er åbne for alle.

Spoler vi tiden tilbage til år 1902, står vi i en periode før internet, kvinders stemmeret og de seneste to verdenskrige. Dette år 31. august blev Holbæk Amts Folkebogssamling stiftet, og her skulle befolkningen dygtiggøres og dannes. Det er 120 år siden, og i dag er navnet Holbæk Bibliotekerne. Fokus er fortsat på viden, men også på kultur, aktiviteter, fællesskaber, litteratur og læselyst.
Uge 35 er en fødselsdagsuge, hvor der er arrangementer på bibliotekerne i både Jyderup, Svinninge, Tølløse og Holbæk, og der er noget for enhver smag.
”Vi glæder os meget til at byde velkommen til en festlig uge, og programmet byder på en masse forskelligt. Der er blandt andet oplæsning for de mindste, skattejagt, teater og koncerter. Der er fri adgang til det hele, og vi håber, at en mange vil fejre jubilæet med os” fortæller Piet Dahlstrøm-Nielsen, biblioteksleder på Holbæk Bibliotekerne.
Teatermenuen for børn står på ”Bytte bytte Købmand”, der handler om at låne og dele. Alt sammen fremført med remser, vers og glad musik. For ældre børn og voksne spiller Dansk Rakkerpak ”Grænsen” – en tragikomisk og universel forestilling om flygtninge og grænsevagter.

På koncertfronten kan du opleve den irske troubadour Tom Donovan og møde Trio Kokadore på klaver, saxofon og cello. Derudover optræder duoen Markussen og Raabo, der spiller sange fra deres album ”Holbæk Station” og fortæller om tilblivelsen og nogle af historierne bag sangene. Hele programmet kan ses på bibliotek.holbaek.dk.

En stor begivenhed

Folkebiblioteker, herunder Holbæk Bibliotekerne, er en central kultur- og vidensinstitution i Danmark. Det er tæt forbundet med opbygningen af det danske demokrati og velfærdssamfund, fordi alle havde og har adgang.
Nutidens biblioteker prioriterer desuden også at understøtte møder mellem mennesker, at formidle kulturoplevelser, at give mulighed for læring gennem hele livet og at give rum for, at borgere kan skabe noget sammen. Alt sammen tilbud, der skal understøtte borgerne i en digitaliseret, globaliseret verden.
”Det er en stor begivenhed, når Holbæk Bibliotekerne fylder 120 år. I mere end en menneskealder har børn, unge og voksne haft mulighed for at få et hav af spændende oplevelser og viden om alt mellem himmel og jord – lige her i vores kommune. Der skal lyde et stort tillykke med jubilæet til medarbejderne for det flotte arbejde og til borgerne for at have en aktiv og nærværende kulturinstitution”, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Udover udlån af materialer på sine geografiske lokationer er Holbæk Bibliotekerne synlige på kommunens skoler og dagtilbud med for eksempel book talks, og så er de en del af den maritime festival Skvulp, Tølløse Festivalen og den netop afholdt Familie Pride. Derudover er der fælleslæsninger på plejehjem, og de er med unge på sejltur til ungdomsøen med Bonavista.

Pressefoto