Kristi Himmelfartsdag, torsdag den 10. maj, slår Malergården i Plejerup vognportene op for en ny sæson – den 14. som offentligt tilgængeligt kunstnerhjemsmuseum – det eneste af slagsen på Sjælland.

Foto: Odsherreds Kunstmuseum
Det er en vigtig del af Malergårdens dna, at stedet skal fremstå som i familiens Swanes tid, og at man både ude og inde fornemmer det intensive kunstner- og hverdagsliv, der har udspillet sig siden 1934. I det år blev de statelige og pittoreske bygninger opført, som et fælles anliggende for Sigurd og Agnete Swane. Men det var hustruen Agnete, der står som den udøvende arkitekt.

I vinterens løb er der foretaget en række mindre udbedringsarbejder på tag og fag, men dog således, at de ikke forstyrrer den autentiske helhedsoplevelse af at være på besøg i et rigtigt kunstnerhjem.

I sidelængen er der for et par år siden blevet indrettet kunstskole faciliteter, som er meget benyttede – både af kurser og hold. Også de mange familie-besøgende kan her få afløb for inspirationerne fra Malergårdens stuer og de mange kunstværker på væggene. Den sidste Swane, sønnen Henrik, boede i sidelængen frem til sin død i 2011, og var således med til at gøre Malergården til et særdeles levende sted.

Malergården vil fortsat være det sted, hvor mødet med Sigurds Swanes imponerende og fascinerende maleriske verden kan kombineres med de besøgendes egne kreative udfoldelser. Og så er den maleriske og meget varierede have netop her i forsommeren ekstra indtagende og indrammer på smukkeste vis Malergårdens helt særlige univers.

Malergården er åben hver dag kl. 11 – 16, undtagen mandag, frem til og med søndag den 21. oktober. Dog er der åbent Anden Pinsedag, mandag den 21. maj.