Én kommunal støttekrone bliver til 3,26 kroner i omsætning. Det viser en gennemgang af regnskaberne for syv lokale kulturinstitutioner.

Støtte til kulturinstitutioner begrundes ofte med værdien af blandt andet dannelse, fællesskab og oplevelser i vores lokalsamfund. Men det er ikke det eneste, de kommunale støttekroner bidrager til. En gennemgang af de lokale kulturinstitutionernes regnskaber fra 2016 viser, at de også genererer betydelig lokal omsætning.

Holbæk Kommune bruger hvert år knap tyve millioner kroner på støtte til Holbæk Teater, Teatret Fair Play, Andelslandsbyen Nyvang, Museum Vestsjælland, Brorfelde Observatorium, Holbæk Art og Billedkunstnerisk Grundkursus. Samme institutioner medvirker til at skabe betydelig lokal omsætning, idet de tilsammen har omsat for godt 65 millioner kroner i 2016.

Resultatet glæder formand for Udvalget ”Kultur, Fritid og Fællesskab” Emrah Tuncer:

”Det er rart at få sat tal på, at vores kulturstøtte ikke kun rykker på de blødere parametre, men også giver afkast i form af øget lokal omsætning”, siger han. ”Groft sagt kan man sige, at én kommunal støttekrone samtidig kaster en ekstra krone af sig fra staten, og hertil kommer, at kulturinstitutionerne selv skaber omsætning fra sponsorer, billetsalg med mere på 1,26 kroner”, forklarer Emrah Tuncer.

Sætter gang i hjulene
På Holbæk Teater bliver en forestilling ofte kombineret med en middag i byen og måske en taxa frem og tilbage, så det kommer ikke bag på teaterleder Kristoffer Møller Hansen, at investeringer i kultur sætter gang i hjulene: “Det er en sammenhæng, som tidligere er påvist både nationalt og internationalt, men det er interessant for os som egnsteater, at det nu også er påvist lokalt, at en investering i kultur er en god investering”, siger han.

Mange gevinster
Når Holbæk Kommune støtter kulturinstitutioner og andre kulturelle tiltag, handler det ikke udelukkende om omsætning, men i lige så høj grad om at give blandt andre børn og unge mulighed for at møde kunst og formidling.

”Personligt er jeg helt sikker på, at hvis vi værdisætter investeringen i dannelse, social sammenhængskraft og livsglæde, for bare at nævne nogle af de bløde værdier, som en kulturinstitution også giver i afkast, så vil overskuddet af investeringer i kultur blive endnu større”, påpeger teaterlederen.

Investeringer giver udvikling
Holbæk Kommunes kulturstøtte har udover dannelse og uddannelse også fokus på at skabe lokal identitet, oplevelser og udvikling, som det blandt andet sker i Andelslandsbyen Nyvang.

”Vi er ved at realisere en ambitiøs udviklingsplan, der skal placere Nyvang som et nationalt og internationalt historisk oplevelsescenter. Denne udvikling kræver investeringer, og det er således væsentligt at kunne henvise til, at investeringer i Nyvang også har positiv betydning for samfundsøkonomien”, fortæller Keld Grinder-Hansen, der er direktør i Andelslandsbyen Nyvang.