download (17)En alternativ sammenblanding af sejlads, frivillighed og mad i det fri skal hjælpe udsatte familier. Det giver dem naturoplevelser med gyngende grund under fødderne ombord på galeasen Hjalm.

Projektet, På ret kurs, modtager 1,25 millioner kroner fra Naturstyrelsen til at tilbyde udsatte familier i Holbæk Kommune ferielejre med fokus på natur og madlavning ombord på galeasen Hjalm, med støtte fra søspejdere og andre frivillige.

140 familier vil derfor i løbet af de næste fire år få mulighed for at komme på en særlig ferie- eller weekend-oplevelse. Familierne skal sammen med naturvejledere, søspejdere og kokke både sejle, overnatte på naturcamping og lave mad under åben himmel.

”Støtten giver god mulighed for at hjælpe nogle forældre og børn, der står i en svær situation. Familierne kommer til at snuse til foreningslivet, lave mad sammen, få vind i håret og opleve fjordens muligheder. Forhåbentligt giver det inspiration til, at de senere selv kan tage på ture ud i naturen”, siger Emrah Tuncer, formand for Udvalget, Kultur, Fritid og Fælleskab.

Hjælp til hverdagen
På ret kurs handler ikke kun om at give familierne pusterum og en god oplevelse. På turene får børn og voksne også redskaber til lettere at håndtere, når hverdagen bliver svær hjemme i de vante omgivelser.

”Det handler om at hjælpe børn og familier med at lære, hvordan man gør noget rart og bedre for sig selv og resten af familien. På måder, der ikke belaster familiernes økonomi”, forklarer Lars Dinesen, formand for Udvalget ”Læring og Trivsel for Børn og Unge”.

download (18)Mad i centrum
Maden og det sociale samvær i familien vil være i centrum på ferielejrene. Udsatte børn spiser sjældent morgenmad, spiser sjældent aftensmad med familien og har flere helbreds- og trivselsproblemer end andre børn. Det viser Skolebørns-undersøgelsen 10. Det er årsagen til, at familierne, der bliver involveret i projektet, kommer til at lave mad under åben himmel med hjælp fra restaurant SuRi’s kokke.

”Måltidet er et vigtigt samlingspunkt i familien. Det kender vi alle sammen. Det er ikke blot mad, men også en social begivenhed, som bringer familien sammen og åbner mulighed for, at den enkelte kan opleve sig som en del af fællesskabet. Den oplevelse vil vi gerne styrke i de familier, som på forskellig vis er udsatte”, siger Lars Dinesen.

På ret kurs er et samarbejde mellem Søspejderne Holbæk, Fonden Galeasen Hjalm, Restaurant SuRi og Holbæk Kommune.